1. yle.fi
  2. Uutiset

Venus yllätti: Kuuman planeetan kaasukehässä voi sataa lunta

Kahden kuuman kerroksen välissä on niin kylmää, ettei moista tunneta Maan ilmakehästä.

tiede
Venus Express -luotain kantoraketteineen kuljetusalustalla vähän ennen laukaisua.
Venus Express -luotain kantoraketteineen kuljetusalustalla vähän ennen laukaisua Baikonurissa, Kazakstanissa marraskuussa 2005.EPA / ESA / Starsem-S. / Corvaja / Han

Venus-planeetta on totuttu ajattelemaan tulikuumaksi pätsiksi, koska se kiertää lähempänä Aurinkoa kuin Maa. Uusi tutkimus kuitenkin kertoo, että Venuksen kaasukehässä on kerros, joka on kylmempi kuin mikään osa Maan ilmakehästä.

Euroopan avaruusjärjestön Esan luotaimen Venus Expressin havaintojen mukaan kerros on niin hyytävä, että siellä voi muodostua jopa hiilidioksidilunta tai -jäätä.

Luotain on tarkkaillut Venusta kuuden vuoden ajan ja varmistanut, että paksussa kaasukehässä noin 125 kilometrin korkeudella planeetan pinnasta on pakkasta kahden lämpimän kerroksen välissä. Lämpötila on -175 astetta.

Venus Express on ajoittain huomannut kaasukehässä myös poikkeuksellisen kirkkaita alueita, jotka saattavat hyvinkin olla hiilidioksijäätä. Tutkijat varovat kuitenkin väittämästä niin, koska syy saattaa olla jokin muukin häiriö kaasukehässä.

Lue seuraavaksi