1. yle.fi
  2. Uutiset

Talojen homeen myrkyllisyyden syy selvisi vihdoin

Terveysongelmat johtuvat homesienen tuottamista myrkyllisistä aminohappoketjuista, jotka oikosulkevat elimistön tärkeitä viestintäjärjestelmiä. Ainoa hoitokeino on homeen poistaminen elinympäristöstä.

Kotimaan uutiset
Kuvassa homekasvustoa ikkunanpuitteissa
Kia-Frega Prepula / Yle

Helsingin yliopistossa on saatu selville, miten sisäilman home sairastuttaa ihmisen. Syyllisiä ovat pienet peptidit eli aminohappoketjut.

Kun 2000-luvulla on tarkasteltu kosteusvaurioiden yhteyttä terveyshaittoihin, on rakennuksista löydetty yleisimmin Trichoderma longibrachiatum -sientä. Tähän saakka on ollut hämärän peitossa, millä tavoin tämä home vahingoittaa terveyttä.

Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkijat ovat nyt jäljittäneet ongelmien syyt mikrobien aineenvaihduntatuotteisiin. Tutkijaryhmä tunnisti Trichoderma-homesienen tuottaman myrkyllisen aineen joukoksi pieniä peptidejä, jotka sisältävät alfa-amino-isovoihappoa ja muita valkuaisaineissa esiintymättömiä aminohappoja.

Sienen tuottamat myrkylliset peptidit nimettiin trilongiineiksi. Ne imeytyvät elimistön kudoksiin ja soluihin tuottaen erityisiä kaliumia ja natriumia läpäiseviä nanokanavia.

Trilongiineista muodostunut kanava voi oikosulkea eliöiden omia, elintärkeitä kaliumia ja natriumia kuljettavia kanavia. Tämän seurauksena esimerkiksi sydämen, hengityselinten ja hermosolujen toimintaa ohjaavat viestintäjärjestelmät häiriintyvät.

Antibiootit eivät riitä hoidoksi. Trilongiinit sietävät myös mikrobeja tappavia kemikaaleja ja kuumennusta, joten ainoa keino torjua homesienen aiheuttamia sairauksia on korjata elinympäristöä.

Lue seuraavaksi