Heathrow'n kylkeen esitetään isoa sisarkenttää

Lisääntyvän liikenteen meluhaittoja voidaan helpottaa kieltämällä yölennot ja muuttamalla koneiden laskeutumiskulmia, sanoo vaikutusvaltainen ajatushautomo.

Ulkomaat

Lontoon lentokenttien ruuhkiin esitetään ratkaisuksi uutta suurta lentokenttää kaupungin länsi- tai pohjoispuolelle. Lontoon pormestarin lempiajatus Thamesjoen suulle rakennettavasta kentästä ei ole käytännöllinen, sanoo kenttäpulmia pohtinut Policy Exchange -ajatushautomo, joka on yksi Britannian konservatiivien merkittävimmistä politiikan linjaamoista.

Policy Exchangen mukaan paras ratkaisu siihen, että Britannia ei putoa Euroopan lentoliikennekisasta, olisi neljän kiitotien kenttä lähelle Heathrow'n kenttää. Kakkosvaihtoehtona se pitää Lutonin lentokentän liepeitä.

Lontoon pormestarin Boris Johnsonin ajamaa aivan uutta aluetta, Thamesin suistoalueen kenttää, ajatushautomo ei kannata. Se pitää aluetta liian vaikeasti liikennöitävänä ja mahdollisen kentän ympäristöpulmia liian suurina.

Äänekkäimmät koneet kiellettäisiin

Heathrow'n neljän kiitoradan lisäkenttä - käytännössä laajennus - olisi vaihtoehdoista edullisin ja aiheuttaisi vähiten häiriöitä, Policy Exchange katsoo.

Meluhaittojen vähentämiseksi voitaisiin kieltää äänekkäimmät lentokoneet kokonaan ja kaikki lennot iltayhdentoista ja aamukuuden välisenä aikana. Myös laskeutumiskulmien jyrkentäminen auttaisi, raportissa sanotaan.

Heathow on yksi Euroopan vilkkaimmista kentistä, jonka laajentamisesta on kiistelty pitkään. Konservatiivihallitus keskeytti kolmannen kiitotien suunnittelun tultuaan valtaan toissa vuonna.

Policy Echangen mukaan Heathrow'n sisarkenttä kykenisi kaksinkertaistamaan Heathrow'n nykyisen matkustajamäärän, joka on 130 miljoonaa matkustajaa vuodessa, ja takaisi ykkösaseman Euroopan kenttien joukossa. Raportti ei tyrmää sitäkään, että lisäksi rakennettaisiin Heathrow'hun kolmas kiitotie.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset