1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyvä meditaatio voittaa huonon unen

Pelkkää henkistä soopaa vai todellista syventymistä itseensä ja seurauksena auvoisempi elämä? Meditaatio herättää edelleen rajuakin kommentointia sekä puolesta että vastaan. Meditaatiokouluttaja kehuu lajia oivalliseksi tavaksi pujahtaa hetkeksi hiljaisuuteen, omaan pääkoppaansa.

Kuva: YLE / Tuomas Hirvonen

Meditaatiokouluttaja Sampo Manninen on toki törmännyt ennakkoluuloihin. Pelkkää hömppää -kommentoijia ja Mannisen järjenjuoksun epäilijöitäkin on riittänyt.

- Se ilmiö tuli vastaan vasta, kun tulin "henkisestä" kaapista ulos ja aloin puhua meditaation puolesta.

Enemmän ihmiset kommentoivat kuitenkin spontaanisti "Vau!"

- Osa on varovaisen kiinnostuneita, kyselee lisää ja toivoo ehkä salaa, että rohkenee itsekin kokeilemaan.

Suomalaisessa kulttuurissa on Mannisen mielestä vallinnut pitkään yksipuolinen näkemys hyvinvoinnista. Se selittää myös nihkeää suhtautumista meditaatioon, jossa tavoitellaan tietoisuuden eri tasoja ja "jumpataan" mieltä erilaisilla tekniikoilla.

Päämääränä on yksinkertainen ajatus oppia kuuntelemaan itseään.

- Tällä hetkellä hyvinvointi nähdään jo onneksi paljon vapaammin. Siihen liitetään sekä kehon, mutta myös mielen hyvinvointi, Manninen analysoi.

Moni fyysinen kremppa saattaa juontua pahoinvoivasta mielestä.

- Kun hoidetaan ja rahoitetaan mieltä, paranee fyysinenkin olo, uskoo meditaatiokouluttaja.

Pysähdys - ja aivot juttelevat

Manninen kuvailee meditaatiota täydelliseksi vastavoimaksi stressille. Yritysmaailmassa porhaltava kouluttaja on saanut mielen tyhjentämisestä uusia voimia.

- Vastoinkäymiset ja vaikeudet on helpompi kohdata, jostain syytä.

Kaikkinensa meditaatio on kuitenkin Manniselle henkireikä.

Ei siihen suuria guruja tai ulkopuolisia oppeja tarvita. Vain jarrut hetkeksi pohjaan ja kyky hiljentyä - niin voi kuulla ajatuksensa.

- Kasvaisin varmasti koiranputkea, jos en olisi ryhtynyt meditoimaan, kiteyttää mies.

Mainosalan yrittäjänä Manninen on vauhdikkaalla draivilla mukana bisnesmaailmassa ja aika on kortilla. Tunnin meditointi päivässä pitää miehen kuitenkin tiellä, vaikka sitten unesta nipistämällä.

- Olen lyhentänyt yöuntani hiukan aamusta. Meditaation lepovaikutus on jopa kaksinkertainen verrattuna aamun viimeisiin tunteihin. Olen pirteämpi, kun vaihdan "huonot" yöunet meditointiin, hän luottaa.

Meditaatio tarkoittaa karkeasti hiljentymistä ja ajatusten siirtämistä sivuun. Virikkeisessä maailmassa rientävälle nykyihmisille siis huima haaste.

- Ei mieltä tarvitse täysin vaimentaa, mutta pujahtaa läpi siitä valtavasta ajatusten virrasta hetkeksi hiljaisuuteen. Päässä liikkuu keskimäärin 60–80 000 ajatusta päivässä.

Hiljaisuudessa voi kuulla itseään. Tähän meditaatiokouluttaja luottaa. Sisäinen ääni jää nyky-yhteiskunnan kiireessä kuulematta.

- Ei siihen suuria guruja tai ulkopuolisia oppeja tarvita. Vain jarrut hetkeksi pohjaan ja kyky hiljentyä - niin voi kuulla ajatuksensa.