1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Allergia tai astma ei aina ole elinikäinen riesa

Koivun kukkiessa viidesosa suomalaisista niiskuttaa ja tirskii. Maidolle yliherkkiä löytyy jokaiselta työpaikalta ja tuhannet suomalaiset perheet arpikoivat voiko perheeseen ottaa koiran, kun lapset ovat allergisia.

Kuva: Yle / Arja Lento

Länsimaissa allergiat ovat niin yleisiä, että niitä pidetään kansansairauksina, kertoo Erkka Valovirta lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri.

- Hyvin vahvasti ollaan sitä mieltä, että ympäristön suojaavien tekijöiden väheneminen ja niiden vaikutus meidän puolustusjärjestelmään on ohjannut kehitystä siihen suuntaan, että ihmiset ovat alkaneet reagoida tietyllä tavalla epäadekvaatisti ympäristön siitepölylle, eläimille ja ruoka-aineille, joille ihmisen ei alunpitäen tietysti pitäisi reagoida väärällä tavalla.

Ympäristömme liiallinen puhdistuminen voi olla yksi tekijä lisääntyneisiin allergioihin.

- On kuitenkin muistettava, että tarvitsemme puhdasta vettä, antibiootteja oikein käytettyinä ja rokotteita. Näillä kaikilla on on ihmisten elämänlaatua parannettu huomattavasti. Nämä ovat tietyllä tavalla johtaneet siihen, että mikrobiympäristö on muuttunut ja tässä muuttuneessa mikrobiympäristössä allergiset sairaukset ovat saaneet kansansairausotteen.

Olenko allerginen vai sairastanko astmaa?

Allergiat ja astma liittyvät keskeisesti yhteen, sillä lapsiastmaatikoista valtaosa on allergisia, selvittää allergologi Tiina Reijonen.

Onko kyseessä sitten allergia vai astma, se vaatii tarkempaa tutkimusta. Jos lapsella on jatkuvasti nuha tai pitkittynyt yskä, voi kyseessä olla allergia.

- Pelkkä infektiokierre on harvoin allergian oire, tyynnyttelee Tiina Reijonen.

Suomessa erilaiset potilasjärjestöt tarjoavat kattavasti tietoa allergioista sekä astmasta. Myös apteekkien henkilökunta on koulutettu vastaamaan ihmisten kysymyksiin.

- Me painotamme allergiaohjelmassa, että lievät allergiaoireet eivät ole sairaus vaan enemmänkin ominaisuus. Ihmisten ei tarvitse jatkuvasti käydä terveydenhuollossa vaan hyvin pitkälle potilaat saavat ohjeita apteekeista ja potilasjärjestöistä. Apteekeilla on selvät ohjeet milloin he opastavat asiakkaan hakeutumaan lääkärin luo.

Voinko parantua?

Allergiasta voi toipua, sillä allergian aiheuttajaan voi siedättyä. Esimerkiksi lasten ruoka-aineallergiat korjaantuvat hyvin usein iän myötä, muistuttaa Erkka Valovirta.

- Tiedämme, että allergisesta nuhasta kolmasosa parantuu iän myötä ja kolmasosalla oireet pysyvät samanlaisina eli suurella osalla ei tapahdu mitään pahenemista.

Tiina Reijonen haluaa antaa allergisten lasten vanhemmille toivoa.

- Pikkulapsi, jolla on hankalat astmaoireet tai atooppinen ihottuma tai joka on voimaakkaasti allerginen ruoka-aineille saa monesti helpotusta iän myötä. Minusta tieto siitä, että asia tulevaisuudessa tulee helpottumaan, auttaa monia vanhempia. Vaikeampi vaihe on usein ohimenevä.

Turha välttely ei tee terveeksi

Aikaisemmin ajateltiin allergeenialtistumisen lisäävän allergisia sairauksia. Nyt ajatellaan toisin.

- Sietokykyn kehittyminen, ainakin tietyltä osin, vaatii kontaktia siihen aineeseen johon ollaan allergisia ja jolle halutaan siedättyä, sanoo Valovira.

On olemassa niitäkin ihmisiä joilla on hengenvaarallinen allergia ja heidän kohdallaan täydellinen allergeenin välttäminen on aiheellista.

- Raskauden aikana äidin ei tarvitse ennaltaehkäisevästi välttää mitään sellaista mitä hän ei itse allergiansa vuoksi välttäisi. Sillä, että lapselle ei jotain ruoka-ainetta anna, ei allergioita vältetä, huomauttaa Reijonen.

Imetys vahvistaa lapsen terveyttä ja lapsen täysimetystä suositellaankin ainakin 4 kuukauden ikäiseksi.

- Allergioiden kehittymisen kannalta on suotuisampaa aloittaa lisäruokinta varhain kuin myöhään. Tässähän on Suomessa pikkuisen ristiriitaa. THL ohjeistaa täysimetystä 6 kuukauden ikään. Allergologit eivät väheksy imetystä, vaan suosittelevat sitä. Maitotuotteet rintamaitona, mutta muuten lisäruokia kannattaisi aloittaa 4 kuukauden iässä. Mitä allergisempi perimä on, sitä suositeltavampaa on aloittaa lisäruokinta varhain.