1. yle.fi
  2. Uutiset

Hirvenhuutaja sai opin c-kasetilta

Ihminen voi kutsua hirveä, kunhan tietää miten huutaa. Nastolalainen Jarkko Notkola on onnistunut kutsumaan luokseen kymmeniä sarvipäitä.

Kotimaan uutiset
hirvi pellolla
Olavi Kietäväinen

Hirven äänet ovat metsämiehille tuttuja, varsinkin kiima-aikana sonnien ulvahtelut kuuluvat kauaskin. Nastolalainen Jarkko Notkola tuntee hirven äänimaailman. Hän innostui sarvipään matkimisesta kouluttaessaan hirvikoiria.

- Joskus opettelin äänet c-kasettia kuuntelemalla. Muutamalla kuuntelukerralla oppi meni perille.

Hirven mylvähdyksen opettelu ei siis ole mahdoton tehtävä, mutta tekniikkaa sekin vaatii.

- Sulje nenä sormilla ja laita käsi suun eteen, sillä tavalla äänestä ei tule liian terävää. Laita sitten laita kielikitalakeen ja sano r kovaan, Notkola neuvoo.

Hirvillä on useita ääniä eri tarkoitusta varten. Ihminen voi matkia esimerkiksi hirviemon kutsuhuutoa, vasaa sekä kilpailevan sonnin ääntä. Kiima-aikana kannattaa kuitenkin olla varovainen.

- Hirvi voi olla aggressiivinen, jos se on omalla reviirillään. Silloin kannattaa olla hirvitornissa tai vähintään ison kiven päällä.

Nastolalainen ei ole turhaan huudellut metsissä. Hän on onnistunut vuosien saatossa kutsumaan luokseen kymmeniä hirviä. Kiima-aikana sonnit ovat innokkaita, mutta kiimahuipussa myös naaraat voi tarttua hirvenhuutajan kutsuun.

- Ne voivat tulla hyvinkin lähelle. Jos näyttää, että tekevät liian läheistä tuttavuutta niin kyllä ne vähän karjaisemalla lähtevät karkuun.

Lue seuraavaksi