1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iittala

Mummut ja vaarit kohtaavat nuoria kaffen ääressä

Mummit, vaarit ja koululaiset tapaavat toisiaan Elämänkaarikahvilassa Hämeenlinnan Iittalassa. Yhteisissä iltapäivissä vaihdetaan pukeutumisvinkkejä, opitaan keskustelutaitoja ja tietokeneen käyttöä tai muistellaan vaikka menneitä. Alkujaan lasten ja nuorten palvelujen kehittämiseen suunnattu hanke on laajentunut yhdistämään eri ikäisiä kylien ja kaupunginosien asukkaita.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kun Iittalassa kouluvanhemmat, SPR ja kolme eläkejärjestöä löysivät toisensa, ideoitiin Hukarin nuorisotiloihin elämänkaarikahvila. Vuoden toiminta-aikanaan kahvilasta on tullut tärkeä osa tiistai iltapäivää, kertoo Tuula Ahlsten Iittalasta.

- Täällä on tosi kivaa, kun tapaa nuoria ja vanhoja ja vielä vanhempiakin kuin minä olen . Täältä lähtee joka tiistai rikkaampana, kun oppii aina jotain uutta niin nuorilta kuin vanhoiltakin.

Ideana Iittalassa on tarjota yhdessäolon mahdollisuus ikäihmisille ja koululaisille.

Oppia sukupolvelta toiselle

Elämänkaarikahvilassa nuoret ja ikäihmiset auttavat toisiaan ja opettavat erilaisia asioita toisilleen. Nuoret naiset ovat antaneet vanhemmille rouville vinkkejä vaikkapa pukeutumiseen, vanhemmat puolestaan opastavat nuoria esimerkiksi keskustelutaitojen saloihin ja kertovat vanhoista ajoista.

Veikka Sipilä Iittalasta on opettanut vanhemmalle polvelle tietokoneen käyttöä.

- Ei se kyllä kovin hyvin sujunut, nauraa Veikka.

- Opetin ensin kuinka kone käynnistetään ja kuinka mennään nettiin ja kuinka siellä netissä voidaan hakea jotain. Itse kun osaan tietokoneen vaikka silmät kiinni, kehaisee Veikka.

Tärkeää nuorten ja vanhempien ihmisten kohtaamisessa on sukupolvien välisen kuilun umpeen kurominen.

Elämänkaarikahvilan malli leviää

Tämän tyyppiseen toimintaan on mahdollista saada tukea. Kun asukkaat ja eri toimijat ovat saaneet suunnitelmansa toiminnasta valmiiksi, voi siihen hakea vuoden ajaksi 500 euron alkuavustusta. Iittalassa tuen saaminen on päättynyt ja kahvila toimii nyt omavaraisesti.

- Yhteistyökumppanit  ovat tärkeitä, sillä kahvila ei tuota paljoa. Rahoja on käytetty yhteisiin retkiin - ollaan käyty Heurekassa ja jokunen viikko sitten käytiin Visavuoressa, kertoo kahvilaisäntä Eero Nurmi.

Elämänkaarikahvilan toimintamalli on levinnyt Hämeenlinnassa ja Uudistuva kylä kaupungissa hanke on auttanut käynnistämään yli 120 erilaista projektia liikuntakerhoista talkooporukoihin.

-Me ollaan lähdetty siitä miten asukkaat haluavat olla itse toimijoina ja miten järjestöt, yritykset ja kaupungin oma palvelutuotanto voisivat olla siinä mukana. Tosi rohkeita tekoja onkin syntynyt, sanoo asukasagentti Mira Sillanpää uudistuva kylä kaupungissa -hankkeesta.

Uudistuva kylä kaupungissa -hanke päättyy vuoden lopussa ja kaupungilla on jo olemassa suunnitelma toiminnan jatkamiseksi.