Kiistelty kriisirahasto aloittaa toimintansa

EVM eli Euroopan vakausmekanismi on euroalueen jäsenvaltioiden omistama rahoituslaitos. EVM:n ensimmäinen kokous pidetään tänään maanantaina Luxemburgissa.

talous
Euroopan vakausmekanismi grafiikka
Harri Vähäkangas / Yle Uutisgrafiikka

EVM:n pääoma on 700 miljardia ja lainanantokyky eli rahoitusvara 500 miljardia euroa. Rahaston perimmäisenä tarkoituksena on euroalueen rahoitusvakauden turvaaminen.

Jos jokin kriisimaa ei pysty hoitamaan velkojaan, se joutuu aloittamaan neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa velkajärjestelystä.

Pysyvää kriisirahastoa käytetään ainoastaan siinä tapauksessa, että maa pystyy hoitamaan velkansa.

Pankkitukea ja velkakirjaostoksia

Kesäkuun lopussa pidetyssä EU-huippukokouksessa päätettiin, että pankkeja voidaan tukea suoraan pysyvästä kriisirahastosta.

Lisäksi tuolloin sovittiin, että kriisimaiden velkakirjojen ostoja voidaan rahoittaa suoraan pysyvästä kriisirahastosta.

Kreikan sitoumus suurempi kuin Suomen

Suomen osuus rahastosta on bruttokansantuotteen ja asukasluvun perusteella vajaa 1,8 prosenttia. Enimmillään Suomi on sitoutunut maksamaan rahastoon 12,58 miljardia euroa. Esimerkiksi rahoitusapua itse tarvitseva Kreikka on sitoutunut maksamaan EVM:ään 19,7 miljardia euroa.

EVM:ään maksettua pääomaa ei käytetä kriisimaiden tukemiseen, vaan tukieurot EVM kerää markkinoilta. Pääoma sijoitetaan turvalliseksi katsottuihin arvopapereihin kriisirahaston korkean luottokelpoisuuden turvaamiseksi.