Arctic Sean kaappaaja: Kirjailija Krossin poika ei ollut osallisena operaatiossa

Arctic Sea -aluksen kaappauksesta tuomittu sanoo, ettei virolaiskirjailija Jaan Krossin pojalla Eerik-Niilesillä ollut mitään osuutta laajaa huomiota vuonna 2009 herättäneeseen kaappaukseen. Venäjä on syyttänyt Krossia operaation suunnittelusta. Pietarsaaresta matkaan lähteneen aluksen kaappauksen todellinen syy ei ole koskaan selvinnyt.

Yksi rahtialus Arctic Sean kaappaamisesta tuomituista sanoo, että Venäjän esittämät syytökset virolaiskirjailija Jaan Krossin poikaa Eerik-Niiles Krossia vastaan ovat tekaistuja.

Venäjä syyttää Krossia laajaa huomiota saaneen kaappauksen suunnittelusta, mutta 12 vuoden vankeustuomiota istuva Igor Borissov kiistää syytökset virolaisessa Postimees-lehdessä. Borissovin mukaan väitteet ovat tekaistuja ja perustuvat vain kaappaajien johtajan kertomukseen. Viron viranomaisten ovat sanoneet, ettei Krossia vastaan ole näyttöä.

Kaappaajien johtajana pidetty Dmitri Savin on sanonut kuulusteluissa, että Eerik-Niiles Kross olisi ollut operaation pääsuunnittelija. Borissov kuitenkin sanoo venäläislehti Den za Dnyomin-haastattelussa, että Savin valehtelee ja että monet todisteista ovat väärennettyjä. Borissov ei vastaa haastattelussa suoraan siihen tietääkö hän kuka operaatiota johti. Kaappauksesta on tuomittu Venäjällä useita henkilöitä.

Eerik-Niiles Kross tunnetaan Venäjän arvostelijana ja hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Viron suojelupoliisissa.

Puutavaraa Pietarsaaresta Algeriaan kuljettanut Arctic Sea -alus kaapattiin Ruotsin rannikolla heinäkuun lopussa vuonna 2009. Alus ja sen 15-henkinen miehistö oli pitkään kateissa. Venäjän laivasto tavoitti Arctic Sean lopulta elokuun puolivälissä lähellä Kap Verdeä. 

Kaappauksen todellinen syy ei ole koskaan selvinnyt.