Ruotsi "historian suurimman" nettihyökkäyksen kohteena

Anonymous-verkoston nettihyökkäys Ruotsiin on käynnissä. Kohteina ovat ruotsalaiset viranomaissivustot. Hakkerit käyvät myös keskinäistä virtuaalisotaa.

Ulkomaat
Anonymous-ryhmän puhemies Youtube-kanavan videossa.
Anonymous-ryhmän puhemies Youtube-kanavan videossa.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Lukuisat ruotsalaisten viranomaisten internetsivut ovat suuren nettihyökkäyksen kohteena. Hyökkäyksen takana on epämääräinen Anonymous-nimen alla toimiva hakkeriverkosto.

Anonymous oli aiemmin ilmoittanut aloittavansa hyökkäyksen Suomen aikaa kello 15.30, mutta hyökkäys alkoi noin tunnin etuajassa, kertoo Svenska Dagbladet.

Hakkerit ovat julkistaneet parinkymmenen nimen listan ruotsalaisista viranomaissivuistoista, joihin hyökkäys kohdistuu. Mukana ovat mm. hovioikeus, poliisi, puolustusvoimat, valtiopäivät ja valtionpankki.

Dagens Nyheter -lehden mukaan ainakin turvallisuuspoliisi Säpon, valtionpankin, turvallisuuspoliisin ja hallituksen sivut ovat olleet jumissa. Myöskään puolustusvoimien sivuille ei ole päässyt.

Hakkerit uhosivat tekevänsä Ruotsiin kaikkien aikojen suurimman iskun.

Youtubessa on julkaistu video, jossa sanotaan Anonymouksen hyökkäyksen olevan vastaisku poliisin toiminnalle. Poliisin kerrotaan tehneen iskun webhotellipalveluja tarjoavan PRQ:n tiloihin ja takavarikoineen palvelimia. Ainakin yksi niistä kuului tiedostoja jakavalle Tankafetast-sivustolle, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Iskut viranomaissivuille on myös ajoitettu tapahtumaan tietyssä järjestyksessä, mutta lehden mukaan järjestystä muutettiin viime hetkellä.

Monet viranomaissivut ovat nyt massiivisen hyökkäyksen kohteena. Sivuille lähetetään paljon viestejä, jotka tukkivat palvelimet. Viranomaiset ovat osittain onnistuneet ennakoimaan iskun. Esimerkiksi valtiopäivien sivut saatiin toimimaan hetken kestäneen katkoksen jälkeen.

Myös Anonymousin Facebook-sivulla on vilkasta toimintaa.

Hakkereiden keskinäistä sotaa

Dagens Nyheter -lehden mukaan ruotsalainen hakkeriryhmä, joka käyttää itsestään nimeä "Oikea Anonymous" yrittää estää hyökkäyksen aiheuttamia haittoja ja paljastaa sen takana olevia henkilöitä.

Oikean Anonymouksen mukaan hyökkäys Ruotsin viranomaisia vastaan on lapsellinen. Hyökkääjät käyttävät väärin Anonymouksen nimeä, vastapuoli syyttää.

Oikea Anonymous ei pyri estämään itse hyökkäyksiä, vaan hyökkäyksen mahdollisesti aiheuttamat haitat. Palvelimien pommittaminen suurilla datamäärillä ei itsessään ole haitallista, uhka aiheutuu siitä, jos hakkerit yrittävät tunkeutua hyökkäyksen kohteena oleville sivuille.