1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukraina joutui ryöpytykseen uudesta laista - "syrjii homoseksuaaleja"

Lakialoitteen valmistelijoiden mielestä homoseksuaalisuus on uhka Ukrainan turvallisuudelle. Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaarin mukaan vastaavat lait merkitsevät "huolestuttavaa takapakkia entisaikaan".

Ulkomaat

Ihmisoikeusryhmät ovat tuominneet Ukrainan aikeet antaa vankeusrangaistus ”homoseksuaalisuuden edistämisestä”. Järjestöjen mukaan uusi laki on Ukrainan sitoumusten vastainen.

Aiemmin tällä viikolla Ukrainen parlamentti antoi alustavan hyväksyntänsä laille, jonka alullepanijoiden mielestä homoseksuaalisuus on uhka maan turvallisuudelle.

Ukranassa järjestetään kuun lopulla parlamenttivaalit. Monet maan kansanedustajat, jotka haluavat tulla valituiksi uudelleen, toivovat vetoavansa lakialoitteella äänestäjiin, joilla on homoseksuaalisuudesta negatiivinen käsitys.

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomissaari Navi Pillayn tiedottaja Rupert Colville luonnehti lakia ”selvästi syrjiväksi”. Lakialoite on myös Ukrainan kansainvälisten sitoumusten vastainen esimerkiksi sanan- ja tiedonvapauden osalta, Colville sanoi.

- Se voi myös heikentää terveyden ja tasa-arvon oikeuksia ja nostaa vakavia kysymysmerkkejä siitä, noudattaako Ukraina perustavanlaatuisia ihmisoikeusarvoja.

Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Nils Muiznieks taas kertoi olevansa ”vakavasti huolissaan” lain valmistelusta.

- Lait, joilla kielletään esimerkiksi lesbouteen, homouteen ja biseksualisuuteen liittyviä asioita, merkitsevät huolestuttavaa takapakkia entisaikaan, jolloin homoseksuaaleja kohdeltiin kuin kriminaaleja.

Euroopan unioni on toistuvasti kritisoinut EU:n jäseneksi haluavaa Ukrainaa sen ihmisoikeus- ja demokratiaongelmista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi