"Bond-maailman ydin pysynyt samana 50 vuotta"

Juhlapäivän kunniaksi perjantaina julkaistiin myös seuraavan Bond-elokuvan tunnuskappale. Adelen esittämä Skyfall kipusi heti iTunes-listan kärkeen.

kulttuuri

Salaisen agentin fanit ovat tänään perjantaina juhlistaneet 50-vuotista Bond-elokuvaa teematapahtumissa ympäri maailmaa.

Bondin seikkailut alkoivat elokuvasta Dr. No, joka julkaistiin lokakuun 5. päivänä vuonna 1962. Bond-franchisesta on tullut yksi elokuvahistorian suurimmista menestystarinoista.

Daniel Craig on viimeisin kuudesta Bondia esittäneesta näyttelijästä. Monet asiat ovat pysyneet elokuvissa muuttumattomina puolen vuosisadan aikana kuten nopeat autot, näyttävät naiset, huipputeknologiset laitteet ja Vodka Martinit.

- Kaikista muutosyrityksistä huolimatta Bond-maailman ydin pysyy samana: pakkomielle seksiä ja väkivaltaa kohtaan, hypermaskuliinisuus, nationalistisuus ja riippuvuus kerskakulutukseen, Christoph Lindner, The James Bond Phenomenon -teoksen kirjoittaja sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Bond-tutkija ja historioitsija James Chapmanin mukaan Bond-tytöt ovat kehittyneet elokuvissa ajan seksuaalipolitiikan mukaan, mutta vain vähäisesti.

- Rikollisista on tullut vaisumpia, kun taas naishahmoille on annettu vähän enemmän syvyyttä. Toisaalta vain vähän enemmän, sillä pohjimmiltaan he noudattavat yhä stereotyyppejä, Champman sanoi.

”Maailman Bond-päivän” kunniaksi perjantaina julkaistiin myös seuraavan 007-elokuvan teemalaulu. Brittilaulaja Adelen esittämä Skyfall- kappale kipusi heti iTunes-listan kärkeen.

Seuraava Bond saa ensi-iltana lokakuun 23. päivä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset