Hyppää sisältöön

Ruotsissa otetaan asuntolaina jopa 125 vuodeksi

Asuntolainaa lyhennetään vain vähän, sillä eihän koko lainaa kuitenkaan voi koskaan maksaa takaisin, sanoo asuntonäyttöön saapunut ruotsalaisrouva. Suomen nopea lainanlyhennyskulttuuri ei sovi Ruotsiin, katsotaan naapurimaan kiinteistöalalla.

Tilastojen mukaan ruotsalainen maksaa omakotitalon ostoon otettua lainaa takaisin 70 vuotta ja kaupunkiasuntoa varten nostettua lainaa peräti 125 vuotta. Kuva: Yle

Ruotsissa varoitukset kotitalouksien ylivelkaantumisesta ovat kiihtyneet. Ruotsalaiset maksavat asuntolainojaan huomattavasti pidempään kuin Suomessa.

Kiinteistöalan mielestä suomalainen nopea lainanlyhennyskulttuuri ei kuitenkaan sopisi Ruotsiin.

Sadankolmenkymmenen neliö omakotitalo Vallentunassa, Tukholman pohjoispuolella maksaa noin 400 000 euroa. Kiinnostuneita ostajaehdokkaita ajatus tulevasta velkavuoresta ei muserra. Ruotsalainen ottaa asuntolainansa koko elämän ajaksi, ja ylikin.

Asuntonäyttöön saapunut Marie Friden-Magnusson toteaa, että lainan takaisinmaksun tahdin voi käytännössä valita itse.

Useimmat lyhentävät asuntovelkaansa vain vähän. Eihän koko lainaa kuitenkaan voi koskaan maksaa takaisin, hän sanoo.

Allan Dahlgren puolestaan luottaa asunnon arvon nousuun.

- Kymmenessä vuodessa hinnat ovat tuplaantuneet Tukholmassa. Eli mitään vaaraa ei ole vaikkei lainaa lyhentäisikään, hän sanoo.

Tilastojen mukaan ruotsalainen maksaa omakotitalon ostoon otettua lainaa takaisin 70 vuotta. Kaupunkiasuntoihin otettuja lainoja lyhennetään peräti 125 vuotta. Pohjavelka siis siirtyy asunnon vaihtojen yli ja sukupolvelta toiselle.

Pankkialan mukaan pitkät laina-ajat eivät ole ongelma. Pohjoismaisittain omituisinta on sittenkin suomalaisten velallisten tunnollisuus.

- Suomi pistää tässä asiassa silmään. Muissa pohjoismaissa lainaa lyhennetään paljon pidempään, toteaa Nordean asuntolainapäällikkö Michael Skytt.

Ajatus on, että kun neljännes asuntolainasta on maksettu, keskitytään lyhentämään muita velkoja.

Mutta kotitalouksien velkaantumisaste Ruotsissa kasvaa kaiken aikaa, ja pankkeja patistellaan täälläkin tiukentamaan lainanlyhennysehtojaan. Politikot punnitsevat lyhennyspakon kirjaamista jopa lakiin.

Asunnonvälittäjä pelkää, että sääntöjen äkkimuutos jähmettäisi asuntokaupan.

- Jos korkokulujen päälle tulisi vielä lainanlyhennys ei ihmisillä olisi varaa asuntoihin, sanoo vallentunalaista omakotitaloa kauppaava kiinteistövälittäjä Eva Lundqvist.

Suomen malliin Ruotsissa ei tulla hyppäämään - se olisi kulutuskysynnälle liian kova isku. Mutta lainaehtojen kiristymiseen ruotsalaisenkin omistusasujan on syytä varautua.

.
.