1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen indie-elokuva voittoon Raindance-festivaalilla

Ohjaaja Márton Jelinkón esikoiselokuva Pystyssä on toistaiseksi jäänyt vähälle huomiolle Suomessa.

kulttuuri

Ohjaaja Márton Jelinkón fiktiivinen elokuva Pystyssä on voittanut parhaan esikoiselokuvan palkinnon Lontoon Raindance-festivaalilla. Tapahtumaa on kutsuttu Euroopan merkittävimmäksi indipendent-elokuvien festivaaliksi.

Palkinnot jaettiin tänään lauantaina iltakahdeksan aikaan Apollo-teatterissa Lontoon keskustassa.

Ohjaaja Márton Jelinkó on työskennellyt vuosia suomalaisten indie-elokuvien parissa. Hänen esikoisohjauksensa Pystyssä on toteutettu kengännauhabudjetilla ilman julkista rahoitusta.

Elokuva on toistaiseksi jäänyt kotimaassa vähälle huomiolle, mutta sen teatteri- ja dvd-levityksestä käydään parhaillaan neuvotteluita. Valmis elokuva on vakuuttanut myös Elokuvasäätiön, joka on ottanut sen vientituen piiriin.

Elokuvan tekemiseen osallistui alan ammattilaisia sekä taideteollisen korkeakoulun ja elokuva-alan ammattikorkeakoulujen opiskelijoita.

Lontoon Raindance-festivaali ajoittui tänä vuonna 26.9.–7.10. Vuodesta 1993 järjestetyillä festivaaleilla ovat aikanaan menestyneet muun muassa Pulp Fiction, Memento ja The Blair Witch Project.

Márton Jelinkón Pystyssä sai Suomen ensi-iltansa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vuonna 2011 ja kansainvälisen ensi-iltansa Budapestin Titanic-festivaaleilla 2012.

Lue seuraavaksi