1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pilaantunut lääke tappaa Yhdysvalloissa

Seitsemän ihmistä on kuollut ja yli 90 sairastunut aivokalvontulehdukseen yhdeksässä osavaltiossa. Tartunta on peräisin selkäkipuihin annetuista steroidipistoksista.

Turvallisuustyöntekijä meni sisään pilaantunutta lääkettä levittäneen lääkeyrityksen suljettuun toimitilaan Massachusettsissa torstaina. Kuva: CJ Gunther / EPA

Pilaantunut lääke on aiheuttanut aivokalvontulehdusepidemian Yhdysvalloissa. Eniten sairaustapauksia on sattunut Tennesseen ja Michiganin osavaltioissa. Seitsemän ihmistä on kuollut, ja tartunta on todettu myös 91 muulla ihmisellä.

Saastunutta lääkettä on saatettu antaa tuhansille potilaille.

Aivojen sieni-infektion itämisaika on pitkä, ja taudin oireet - muun muassa kuume, päänsärky ja niskakivut - on helppo sekoittaa tavallisen flunssan oireisiin, minkä takia hoito saattaa lykkääntyä kohtalokkaasti.

Liittohallituksen terveysviranomaiset ovat kehottaneet lääkäreitä ottamaan yhteyttä kaikkiin potilaisiin, jotka ovat voineet saada vaarallisen steroidipistoksen sitten toukokuun. Saastunutta lääkettä on saatettu antaa tuhansille potilaille ennen muuta selkäkipujen helpottamiseen.

Viranomaiset ovat myös julkaisseet internetissä luettelon 75 sairaalasta ja klinikasta, joihin saastunutta lääkettä on toimitettu.

Epidemian epäillään olevan lähtöisin Massachusettsissa sijaitsevasta lääkeyrityksestä. Viranomaiset kertovat löytäneensä sieltä yhden saastuneen koeputken. Saastumisen syy on kuitenkin yhä selvittämättä. Yhtiö on varmuuden vuoksi keskeyttänyt kaiken toimintansa, kunnes on taattu, ettei vaaraa enää ole.

Toisin kuin viruksen tai bakteerin aiheuttamat aivokalvontulehdukset, pistoksesta saatu tartunta ei siirry ihmisestä ihmiseen.