Syke: Tulvahuippu meni ohi

Etelä-Pohjanmaata, Pohjanmaata ja Satakuntaa vaivanneen poikkeuksellisen kovan syystulvan huippu näyttää olevan ohi. Vesi on kääntynyt sateiden heikkenemisen myötä laskuun lukuisissa joissa.

Kotimaa
Ilmakuvaa Pohjanmaan tulvista.

- Nyt on eilisestä illasta alkaen pienet joet jo kääntyneet pieneen laskuun. Itse asiassa koko Kyrönjoen uomassa vesi on jo vähän laskenut, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Tilanteen helpottumisesta huolimatta vesi saartaa taloja edelleen ainakin Laihialla, Kristiinankaupungissa ja Lapväärtissä.

Närpiön Kallmossenissa vesi on noussut muutamiin asuntoihin.

Tulvivista joista kaikkein sitkeimmin ovat pitäneet pintansa Jalasjoki ja Maalahdenjoki. Muualla vesi on jo laskenut, Lapväärtinjoessa jopa kymmenen senttimetriä.

Vehviläisen arvion mukaan sade-ennusteet olivat jo sunnuntaina pienempiä, ja nyt maanantaina edelleen aiempaa pienempiä.

- Siinä mielessä ihan hyvältä näyttää, Vehviläinen toteaa.

Tilanteen helpottamisesta huolimatta Vehviläinen muistuttaa, että vesien lasku tulva-alueilta kestää vielä pitkään.

- Ennen kuin nää tulva-alueet tyhjenee, niin kyllähän siihen joku aika menee. Ehkä viikon sisällä pitäisi olla ohi.

Vehviläinen huomauttaa, että Kyrönjoen alueella tulvan häviäminen voi kestää pitkään, koska siellä tulvivat alueet joudutaan tyhjentämään pumppujen avulla.

Sateet kaiken syynä

Bertel Vehviläisen mukaan tulvat johtuivat yksinkertaisesti valtavista sateista.

- Kyllä nämä viime viikonlopun sateet ovat syyllisiä. Vettä on tullut 70-100 milliin kolmessa päivässä ja kymmenen päivän sadantasumma on 120 milliä.

- Kun ne tulevat märkään maahan, niin se vastaa reipasta kevättulvaa, johtava hydrologi Vehviläinen laskee.

Teitä, asuntoja ja peltoja vesien alla

Teitä ja rakennuksia on silti edelleen veden vallassa. Liikenneviraston mukaan 14 tietä on suljettu tai suljettiin liikenteeltä tulvien takia.

Teitä on yhä poikki muun muassa Kauhajoella, Jalasjärvellä ja Kankaanpäässä.

Vaikein tilanne viikonloppuna oli Kauhajoella, jossa jopa 20 taloa jäi tulvaveden alle. Talojen asukkaat jouduttiin evakuoimaan väliaikaismajoitukseen.

Puolustusministeri Carl Haglund vierailee maanantaina tulvien vuoksi Lapväärtissä ja Kauhajoella.