Kukuljärvelle armonaikaa hakkuukoneilta

Loviisassa sijaitsevan vaellusmaaston omistava metsäyhtiö haluaa puntaroida korpimetsän käytön vielä kertaalleen.

luonto
Kukuljärvi, Loviisa, polku järven rannalla
Kukuljärven korpimetsä on vaelluskelpoinen alue Loviisassa.Luonto-Liiton Metsäryhmä

Ruotsinpyhtään Kukuljärven metsäalueen hakkuusuunnitelmissa on otettu aikalisä. Metsäyhtiö Tornatorin omistamalla alueella piti alkaa tällä viikolla avohakkuut, mutta omistaja ja Stora Enso ovat päättäneet arvioida tilanteen uudelleen.

- Tornatorilla on se käsitys, että Metso-suojeluohjelman mukaisia suojeluarvoja ei ole riittävästi löytynyt. Asiassa on nyt tullut esille erilaisia näkemyksiä ja peruste on asetettu kyseenalaiseksi. Haluamme vielä selvittää, onko joku käsittänyt väärin tai onko Kukuljärven suhteen ilmennyt jotain muuta, liiketoimintajohtaja Ari Karhapää perustelee.

Luonnonsuojelijat muistuttavat korpimetsästä löytyneen monia uhanalaisia lajeja. Omistajat puolestaan perustelevat hakkuita muun muassa sillä, että kaarnakuoriaiset ovat leviämässä alueelle ja metsän tila on vaarassa. Avohakkuuseen suunniteltu alue Kukuljärven pohjoispuolella on kooltaan noin 16 hehtaaria.

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat esittäneet aluetta suojeltavaksi viimeksi viime keväänä. Suomen luonnonsuojeluliitto toivoo Kukuljärven säilyvän nykyisenlaisena virkistyskohteena - joko virallisen suojelun tai metsäyhtiön oman päätöksen kautta.