1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Miljoonamaalausta turmeltiin Lontoon Tate-galleriassa

Näyttelyvieras vetäisi mustaa tussia Mark Rothkon maalauksen nurkkaan. Tekijäksi ilmoittautunut mies sanoo vain kasvattaneensa työn arvoa.

kulttuuri

Yhdysvaltalaisen taiteilija Mark Rothkon maalaus on töhritty Tate-galleriassa Lontoossa. Töhrijä vetäisi tussiväriä Rothkon maalaukseen Black on Maroon eli Mustaa ruskeanpunaisella. Silminnäkijälausuntojen ja turvakameroiden kuvien pohjalta poliisi etsii teosta epäiltynä 25 – 30-vuotiasta miestä.

Tate on vahvistanut, että yksi näyttelyvieras suttasi Rothkon työtä mustalla tussilla sunnuntaina iltapäivällä. Silminnäkijän mukaan tekijä istui kaikessa rauhassa katselemassa työtä, ennen kuin tempaisi kynän esiin ja sutaisi taulun nurkkaan ilmeisesti nimen Vladimir Umanets. Töhryn tehtyään hän poistui ripeästi galleriasta, silminnäkijä kertoo.

Maalaukseen kirjoitettu teksti näyttää viittavaan Yellowism-liikkeeseen, joka internetsivunsa mukaan on taidesuuntaus. Brittilehti The Guardian tavoitti sivulla kerrotusta puhelinnumerosta Umanetsiksi esittäytyneen miehen, joka sanoi olevansa Rothkon ihailija. Hän sanoo halunneensa painottaa sitä, mitä nykytaiteen tulisi olla. Hän on varma, että vain kasvatti teoksen arvoa.

– En turmellut kuvaa. En varastanut mitään. Tällaista on tehty paljon ennenkin. Marcel Duchamps signeerasi töitä, joita ei ollut tehnyt. Ja jopa Damien Hirstkin, mies perusteli.

Rothko oli suurten väripintojen mies

Venäläis-amerikkalaista Rothkoa pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä taiteilijoista. Hänet tunnetaan suurista abstrakteista maalauksista, joissa on mytologian ja primitiivisen taiteen innoittamia väripintoja.

Taten turmeltu maalaus kuuluu sarjaan, jonka newyorkilainen ravintola tilasi häneltä 1950-luvulla. Rothkon mielenmuutoksen takia maalaukset päätyivät museoihin. Tate sai omansa helmikuussa 1970. Samana päivänä Rothko otti oman henkensä.

Rothkon maalauksista maksetaan miljoonasummia. Aiemmin tänä vuonna hänen työnsä Oranssi, punainen, keltainen huudettiin New Yorkissa 67 miljoonaa eurolla.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi