1. yle.fi
  2. Uutiset

Lohikäärme nousi taivaalle

Dragon eli Lohikäärme on ensimmäinen kaupallinen avaruuslento. SpaceX-yhtiön tavoite on, että muutaman vuoden kuluttua se tarjoaa "taksi-palveluja" Nasan astronauteille.

tiede
Kapselin laukaisuhetki.
Dragon-kapseli laukaistiin taivaalle Floridassa sunnuntaina.AFP / EPA

Ensimmäinen kaupallinen avaruuslento on lähtenyt onnistuneesti kohti kansainvälistä avaruusasemaa ISS:ää. Dragon eli Lohikäärme toimittaa avaruusaseman kuudelle astronautille 400 kiloa ruokaa, vaatteita ja aseman varaosia.

Avaruuslento on ensimmäinen yksityisomisteisen SpaceX-yhtiön kahdestatoista lennosta, jotka toteutetaan Yhdysvaltojen avaruushallinnolle Nasalle. Säästöjä tavoitteleva Nasa toivoo, että se voi ulkoistaa ISS:n rahti- ja astronautti-kuljetukset.

Nasan kiikareissa on toinenkin yhtiö, jonka avaruushallinto toivoo pian kykenevän aloittamaan rahtilennot. Toistaiseksi yksityiset toimijat hoitavat vain rahtilentoja. Esimerkiksi Dragon-kapselista uupuvat vielä tarpeelliset elossapito- ja turvallisuusjärjestelmät. SpaceX-yhtiö kuitenkin uskoo, että järjestelmät saadaan kehitettyä ja parin vuoden kuluttua yhtiö tarjoaa astronauteille "taksi-palveluja".

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Dragon saapuu ISS:lle keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Kapselin on tarkoitus palata maahan lokakuun lopussa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi