Yle Helsingin kuntavaalikiertue päättyy Helsinkiin

Kun muu Uusimaa on kierretty, on vuorossa pääkaupunki Helsinki. Yle Helsingin Kohti kuntavaaleja -kiertue ruotii pääkaupunkiseudun vaaliteemat torstaina 11. päivä Silakkamarkkinoilla. Kumpi voittaa Helsingissä, Vihreät vai SDP? Pelastaako tuleva valtuusto Vantaan koulut säästöiltä? Entä miksi Kauniainen ei ole osa Espoota?

Kuntavaalit 2012
Kuntavaalit 2012

Suomen veturi ja maan ainoa metropoli. Muun muassa näillä suurilla sanoilla pääkaupunkiseudulla luonnehditaan Helsinkiä ja sen naapurikaupunkeja. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa asuu noin viidennes koko maan väestöstä, joten vaikutusvaltaa kaupungeista löytyy.

Siitä, miten valtaa tulevaisuudessa jaetaan neljän kaupungin alueella ollaan varsin erimielisiä. Helsinki näkisi mielellään vain yhdet rajat kaupunkien ympärillä, muut puolestaan pitävät nykyisistä rajalinjoistaan kiinni. Hallituksen metropolipolitiikastakaan ei toistaiseksi ole yhdistymiskysymyksiin vastausta löytynyt. Selvityksiä asiasta sen sijaan on tehty ja tehdään myös parastaikaa.

Vihreät ja demarit taistossa

Helsingissä puolueiden valta-asetelma on ollut hieman toisenlainen kuin muualla maassa tai metropolialueellakaan. Pääkaupungissakin jyrää Kokoomus, mutta kakkosena on viime vuodet ollut Vihreät. Vihreiden ja SDP:n välille on kuitenkin syntymässä entistä tiukempi taisto, jos gallupeja on uskominen. Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan Vihreät on nimittäin menettänyt kannatustaan ja on nyt lähes tasoissa SDP:n kanssa.

Perussuomalaisilla kannatus on pääkaupungissakin kasvanut. Nyt puolueen pakka on Helsingissä ollut sekaisin piirin puheenjohtajataistelun vuoksi. Yksi ääniharaviksi ennakoiduista, Juha Väätäinen jättäytyi kiistan takia kokonaan pois vaaleista. Nähtäväksi jää vaikuttaako keskinäinen torailu vaalitulokseen.

Soinia ja säästöjä

Espoossa Perussuomalaisilla on tuttu veturi, puolueen puheenjohtaja Timo Soini. Soini on ollut äänikuninkaana kaikissa viime vuosien vaaleissa, ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, hänen vanavedessään marssii valtuustoon myös Espoossa joukko perussuomalaisvaltuutettuja. Kokoomuksen valta-asemaa perussuomaiset tuskin Espoossa uhkaa, mutta muilla puolueilla on ahtaampaa.

Vantaalla SDP menetti edellisissä vaaleissa valta-asemansa Kokoomukselle. Olipa puolueiden järjestys jatkossa mikä hyvänsä, on valtuutetuilla edessään vaikea nelivuotinen. Vantaan talous on tunnetusti kuralla. Säästöjä on etsitty konsultinkin avulla ja päätöksiä on pakko tehdä. Mutta mistä säästetään ja minkä verran, siitä on luvassa vääntöä taatusti myös uusien valtuutettujen toimesta.

Politiikkaa ja silakkaa Kauppatorilla!

Pääkaupunkiseudun vaaliasetelmat ja tulevaisuuden lupaukset pannaan puntariin torstaina 11. lokakuuta Silakkamarkkinoilla Helsingin Kauppatorilla. Paikalla on Yle Helsingin väen lisäksi myös Helsingin uutisten porukkaa. Ja tietysti ehdokkaita laidasta laitaan.

Tule kuuntelemaan asiaa paikan päälle tai viritä radiosi Ylen aikaisen taajuudelle. Silakkamarkkinoilla olemme klo 11-14 ja radiolähetystä on luvassa samoilla kellonlyömillä.

Kooste päivän kiinnostavimmista aiheista nähdään myös Yle Uutisissa Uudeltamaalta TV2:ssa klo 19.10.