30-vuotias cd-levy pitää pintansa

Levyjen myynti on puolittunut kymmenessä vuodessa. Suomessa painetaan yhä muutama miljoona cd-levyä vuodessa.

kulttuuri
Yön cd-levyjä tehtaalla.
Suomen ainoassa cd-tehtaassa prässätään vuosittain kahdesta kolmeen miljoonaa cd:tä.Yle

Vuosikymmen sitten cd-levyjä myytiin Suomessa lähes yhdeksän miljoonaa kappaletta, viime vuonna noin puolet vähemmän. Tilaa on vienyt tiedostomuotoisen musiikin vallankumous.

Suomen ainoassa cd-tehtaassa prässätään kuitenkin vuosittain kahdesta kolmeen miljoonaa cd:tä. Formaatti on tehnyt uusiakin aluevaltauksia: se on löytänyt tiensä äänikirjoihin ja erilaisiin manuaaleihin.

- Niitä on saatu myös paremmin esille kuluttajille ja tämä on sitten selkeästi nostanut äänikirjamarkkinoita, myyntipäällikkö, Samu Scheiman Data-Mate -yhtiöstä kertoo.

CD oli taivaanlahja

Monille cd-formaatti oli alkuaikoinaan varsinainen taivaan lahja: ei enää rahinoita ja rätinöitä, vaan selkeä ja kirkas äänenlaatu. Joidenkin mielestä tosin liiankin kirkas: cd:n soundia ryhdyttiin jossakin vaiheessa pitämään myös ylikompressoituna ja persoonattomana, kuten itse formaattiakin, johon oikein kenellekään ei ole tullut omistussuhdetta, kuten vaikkapa lp-levyyn.

- Ei voi liikaa yleistää, mutta selkeästi se on ollut sellainen välttämätön paha. Se on se esine, joka sisältää musiikin, Arttu Partinen Levykauppa Äxä:stä kertoo.

Uuden tekniikan seurauksena ihmiset haluavat eroon vanhoista cd-levyistä.

- Kun musiikki nyttemmin siirretään koneelle, ihmiset tulevat jääkiekkokassillisen kanssa cd-levyjä kysymään, että ostatteko te näitä. Esine koetaan sellaiseksi, ettei se juuri merkkaa, Partinen jatkaa.

CD:llä tahkottiin rahaa

Sinänsä cd:n vaikutusta musiikkiteollisuudelle ja etenkään musiikkiteollisuuden rahavirroille ei voi kiistää.

- On erittäin vaikea miettiä levy-yhtiöiden ja musiikkiteollisuuden olemassaoloa ilman cd:tä. Sitä kautta ollaan saatu rahoitus puhtaasti uusien artistien tuottamiseen ja tuomiseen meidän tietoisuuteemme, Scheiman kertoo.

Ja voi cd:llä olla kulttuuriarvoakin. On olemassa lukuisia ysärilevytyksiä, kuten Radioheadin OK Computer, joita olisi vaikea kuvitella muussa formaatissa tehdyiksi.

- Kun tällaisista levyistä tehdään vinyyliuusintajulkaisuja, niin silloin cd puoltaa paikkaansa, Partinen toteaa.

Historian ensimmäinen varsinainen cd-julkaisu oli Billy Joelin 52nd Street vuonna 1982.