1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotitaloudet

Säästäminen ei innosta suomalaisia

Tuoreen selvityksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ei säästä ollenkaan pahan päivän varalle. Monilla on yllättävien menojen varalle jemmassa alle tuhat euroa.

kotitaloudet
Henkilö laittaa kolikoita säästöpossuun.
Yle

Kotitaloudet ovat varautuneet vaihtelevasti talouden heilahteluihin, kertoo OP-Pohjolan tekemä selvitys. Suomalaiset myös tunnistavat omassa taloudellisessa varautumisessaan puutteita. Talouden uhkiin varautumista pidetään useimmiten tärkeänä, mutta käytännössä taloudellisiin uhkiin ei läheskään aina ole varauduttu yhtä hyvin.

Kuluttaminen houkuttaa

Etenkin säästämisessä on suuria eroja. Lähes 40 prosenttia talouksista ei säästä ollenkaan pahan päivän varalle. Samoin lähes 40 prosentilla on säästettynä yllättäviä menoja varten alle tuhat euroa.

Aika monella kotitaloudella säästöön jää hyvin vähän, jos ollenkaan.

Pankinjohtaja Reijo Piippanen

- Aika monella varautuminen on liian vähäistä. Taitaa olla niin, että kuluttaminen on kivempaa kuin säästäminen. Tutkimuksessamme säästövaramediaani on noin 200 euroa kuussa, mutta aika monella kotitaloudella säästöön jää hyvin vähän, jos ollenkaan, kuvailee pankinjohtaja Reijo Piippanen Keski-Suomen Osuuspankista.

Luottokortin varassa

Piippanen toteaa, että monen talous voi myös olla niin tiukalla, ettei jemmaeuroja pakollisten menojen jälkeen jää.

- Jos säästää mielii, niin voi miettiä onko sellaisia asioita, joista voisi tinkiä ja jos on, niin siitä sitten jättää säästöön ja varautuu tulevaan. Osa meistä ajattelee, että jos jotain yllättäviä menoja tulee, niin ne hoidetaan esimerkiksi luottokortilla.

Suomalaisilla on myös yksi haave ylitse muiden.

- Se on lomamatka ja säästämisessäkin se on suurin porkkana.

Asuntovelallisilla pohdinnan paikka

Vaikka pankit uskovat taantuman olevan menossa parempaan suuntaan, niin Piippasen mukaan etenkin asuntovelallisten tulisi varautua kasvaviin menoihin tulevaisuudessa.

- Korkotaso on nyt näin matala, niin jollakin aikavälillä se kuitenkin nousee ja ainakin asuntovelallisten on syytä miettiä ja pohtia asiaa.

Asuntopalvelujohtaja Lasse Tiainen Keski-Suomen Osuuspankista toteaa, että varautumisen merkkejä on jo ilmassa.

- Kyllä se on nähtävissä joko kiinteän koron kautta tai sitten korkokaton kautta, nämä ovat lisääntyneet hieman. Me ohjataan vahvasti neuvotteluissa niin, että lasketaan stressitestiä kuuden prosentin korkotason mukaan ja se herättelee asiakkaita viimeistään. Mikäli siihen perheen varat ei riitä, niin meidän on hankala tehdä myönteistä luottopäätöstä, toteaa Tianen.

Talouden epävarmuus heijastuu tällä hetkellä myös pankkien marginaalikorkoihin, joissa on korotuspaineita. Tällä hetkellä pankkien marginaalikorko on noin 1,2 prosenttia.

Lue seuraavaksi