Botanian toiminta jatkuu yhdistysvetoisena

Itä-Suomen yliopiston kasvitieteellisen puutarhan toiminta Joensuussa jatkuu Botanian ystävät ry:n vetovastuulla vuodenvaihteesta alkaen.

Itä-Suomen yliopisto
Juuso- papukaija häkkinsä päällä Joensuun Botaniassa.
Botanian toiminta jatkuu Joensuussa.YLE / Lasse Laitinen

Yliopisto luopuu Botaniasta osana rakenteidensa uudistamista. Puutarhan käyttö opetukseen ja tutkimukseen on ollut vähäistä ja tarve on saatu korvattua muulla tavalla.

Maanantaina kokoontunut Itä-Suomen yliopiston hallitus piti Botanian ystävien esittämää toimintasuunnitelmaa realistisena ja päätti tukea puutarhan toimintaa kesään 2018 saakka.

Botanian Ystävät ry:tä tuetaan vuokratuella ja ohjaamalla vuosittain harkittava summa yhdistyksen toimintaan. Vuonna 2013 yliopiston tuki Botanialle on noin 120 000 euroa ja se käsitellään yliopiston ensi vuoden talousarvion yhteydessä. Tämän lisäksi yliopisto luovuttaa yhdistykselle omistamansa, toiminnan kannalta keskeisen irtaimiston.

Luovutus on vastikkeeton, eikä kyse ole liiketoiminnan kaupasta. Rakennukset säilyvät Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n omistuksessa. Yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläinen ilotsee syntyneestä päätöksestä. Meriläinen sanoo, että yliopisto pyrkii omalta osaltaan turvaamaan yhdistyksen toimintaedellytykset siirtymäkaudella.

Botanian ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Virratvuori näkee kasvitieteellisen puutarhan tulevaisuuden valoisana.

-Yliopiston hallituksen päätös on hieno silaus sille hyvähenkiselle yhteistyölle, jota Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kaupunki, Suomen yliopistokiinteistöt ja Botanian ystävät ry ovat tehneet luodakseen Botanian toiminnoille uuden tulevaisuuden, Virratvuori toteaa.

Yhdistys on arvioinut, että se voi ylläpitää puutarhaa 270 000 euron vuosibudjetilla. Yliopiston vuosibudjetti puutarhalle oli 450 000 euroa.