1. yle.fi
  2. Uutiset

Piiskaamalla parempi maailma

Yle Lahden toimittaja Katariina Luoma on ilahtunut, että Suomessakin halutaan ottaa askelia rangaistuskulttuurin suuntaan. Hänellä onkin muutama oma ehdotus, joilla päästään eroon viimeisistäkin vätyksistä, toiminta tehostuu ja maailma pelastuu.

Palkanalennus
Varjokuva tytöstä, joka näyttää keskisormea toiselle ihmiselle.
Kalle Niskala / Yle

Suomessakin on alettu pikku hiljaa ymmärtää, miten toimintaa tehostetaan. Pohjimmiltaanhan me kaikki olemme ahneita, omaa etua ajavia pirulaisia, jotka jatkuvasti miettivät keinoa kiertää velvoitteitaan. Ainoa keino pitää porukka ruodussa on uhkailu, kiristys ja mieluiten molemmat.

Viimeisin järjen riemuvoitto on tietysti paljon julkisuutta saanut ehdotus palkattomasta ensimmäisestä sairauspäivästä. Tätä seuraisi luonnollisesti pari viikkoa kestävä palkan alennus, jos ”sairaus” jatkuu. Idea herättää nostalgisia tuntemuksia ja on selvästi ottanut vaikutteita vanhasta viisaudesta, jonka mukaan lapsiakin kannattaa piiskata ihan vain varmuuden vuoksi. Jotain pahaa ne ovat kuitenkin tehneet – tai ainakin haluaisivat tehdä.

Suuri osa sairaslomista osuu fyysisesti raskasta työtä tekeville. Tuki- ja liikuntaelin sairaudet ovat yleistyneet myös istumatyön myötä. Myönnän, etteivät sairauksien syyt palkan alennuksilla vähene. Tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että porukka on oikeasti oksennustaudissa tai keuhkokuumeessa. Ja mikäs sen parempi tapa kuin pakottaa pienipalkkainen puolikuntoisena tositoimiin. Voi tietysti olla, että osa työntekijöistä sairastuu entistä vakavammin, mutta toisaalta, päästäisiinpä niistäkin.

Olen ehdotuksesta niin innoissani, että haluaisin esittää muutaman vähintään yhtä hienon idean.Miksei saman tien sovelleta käytäntöä koulumaailmaan? Nehän ne vasta pirulaisia ovat. Ensimmäinen poissaolopäivä voisi tarkoittaa esimerkiksi numeron alennusta yhdellä. Eiköhän siinä opiskelumotivaatio kasva!

Hieman ongelmallisempi ryhmä ovat alle kouluikäiset, joiden teeskennellyt flunssat menevät lähes aina läpi, ja aiheuttavat myös vanhemmille poissaoloja. Ehdottaisinkin, että näistä tapauksista voisi kertyä sakkoja, joita lapsi voisi sitten aikuisena maksella palkastaan pois. Luulisi korvatulehduskierteiden rauhoittuvan!

Onhan rankaiseminen kuitenkin niin paljon helpompaa kuin ongelmien todellisiin syihin pureutuminen.

Lue seuraavaksi