Jos olet perjantaina työtön, ilmoittaudu maanantaina Pajalla

Janakkalan työpajalla tehdään asioita, joita et tiennyt osaavasi lainkaan.

Janakkala
Kahvipusseista tehdään käsityötuotteita Janakkalan työpajalla
Heidi Kononen / Yle

Pyykinpesukoneen rumpu ulkotulien käytössä? Hirvenmallinen halonkantoteline? Pyykkikoneen lasikupu jalallisena tarjoiluastiana? Kyllä, kaikki keksinnöt nuorilta, jotka eivät omasta mielestään osaa mitään. Janakkalan työpaja työllistää reilut 40 nuorta, jotka eivät syystä tai toisesta ole päässeet kiinni kouluun tai työpaikkaan.

Tämän päivän kaikki tai ei mitään -asenne työelämässä lisää syrjäytymisvaarassa olevien nuorten määrää. Tämän tietää työssään ohjaaja Jari Korhonen.

- Ei nuorilta voi edellyttää heti sitä, että he osaavat kaiken. Työpaikoilla työntekijätilanne on usein niin tiukka, ettei siellä ole ihmistä, joka ehtisi opastaa kunnolla. Silti nuorelta edellytetään usein täysiä taitoja. Esimerkiksi rakennustyömailla ei enää palkata apumiehiä muurareille tai kirvesmiehille, missä oppisi työn kautta, Korhonen sanoo.

Yhdessä tekemällä oppii paljon myös toisista.

Jari Korhonen

Monet tulevat Pajalle varpaankärkiä tuijotellen. Korhonen on nähnyt monet luimussa olevat korvat.

- Tapaan täällä joskus nuoria, joille sanotaan ensimmäistä kertaa, että sinähän opit ja osaatkin. Teemme töitä myös pareittain ja siitä on ollut paljon hyötyä. Yhdessä tekemällä oppii paljon myös toisista.

Rengistä isännäksi

Janakkalan Pajan kuningasajatuksena on vanha kunnon kisällimalli, jossa nuoria opetetaan tekemään käytännön työtä ja uskomaan itseensä. Nuoret ottavat vastuuta itse, ja usein se palkitsee jatkamaan.

- En ole tavannut vielä kovin montaa nuorta, jotka olisivat liputtaneet hyödyllisen välivuoden perään. Usein käy kyllä niin, että kotisohvalle on helppo jäädä, eikä sitten tule tehtyä oikein mitään, sanoo Pajan johtaja Tomi Lindsten.

Nuorten omin kätösin Pajallekin on tehty ja korjattu esimerkiksi ruokasali, keittiö ja muita toimintatiloja.

Täytyy vaan jaksaa yrittää

Tällä hetkellä Pajalla tehdään muun muassa puu- ja metallitöitä, maalausta, tekstiilitöitä, ruokaa ja askartelua. Pajan myymälän tuotteetkin käyvät kaupaksi. Hiljattain järjestetyillä Pajan messuilla kävi satoja ihmisiä.

Maikki on ollut metallipuolella muutaman kuukauden, samoin Petri.

- Täällä on ihan mukavaa porukkaa ja kaikenlaista on opittu. Huumorintajulla on kysyntää, varsinkin täällä, missä pitää jaksaa poikien juttuja, nauraa Maikki.

- Tuttavapiirissä on työttömiä nuoria, jotka eivät saa töitä sitkeästä yrittämisestä huolimatta. Täytyy vaan yrittää, ja kokeilla jotain muutakin alaa, summaa Maikki tämän päivän nuoren tuntoja.