1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

L´Aquila sai uuden konserttitalon

Maanjäristyksessä pahoin tuhoutuneeseen l´Aquilan kaupunkiin on rakennettu uusi konserttitalo. Italian presidentti Giorgio Napolitano on arvostellut l´Aquilan jälleenrakennuksen hitautta.

Vuoden 2009 maanjäristyksessä pahoin tuhoutunut italialainen l´Aquilan kaupunki on saanut uuden konserttitalon. Huippuarkkitehti Renzo Pianon suunnittelema puinen rakennus vihittiin sunnuntaina käyttöön arvovieraiden läsnäollessa.

Puutavaran rakennusta varten on lahjoittanut pohjoinen Trentinon maakunta. Piano on sanonut päätyneensä puun käyttämiseen korostaaksen rakennuksen väliaikaista luonnetta. Rakennus on melko pieni, pääsaliin mahtuu vain 240 kuulijaa.

Italian presidentti Giorgio Napolitano arvosteli valtiovallan tervehdyksessä l´Aquilan jälleenrakennuksen hitautta. Huhtikuussa 2009 iskenyt maanjäristys surmasi yli 300 ihmistä ja jätti 67 000 ihmistä vaille kotia.

Hallitus on tähän asti keskittynyt uusien asuntojen rakentamiseen l´Aquilan ympärille ja jättänyt vähälle huomiolle pahoin vaurioituneen vanhan kaupunkikeskustan korjaamisen. Napolitanon mielestä tämä on väärää politiikkaa, sillä kaupungin sielu on sen vanhassa keskustassa. Italiassa on Napolitanon mukaan lisäksi vanhan korjaamisesta paljon tietämystä, jota olisi syytä käyttää hyväksi.