Saako perussuomalaisen esittää itsensä näköisenä?

Perussuomalaisia kunnallisvaaliehdokkaita esittelevä ironinen Per Looks -sivusto on loukannut ainakin perussuomalaisten Matti Putkosta. ”Kun ei muuta osata, halutaan leimata perussuomalaiset tyhmiksi ja vielä rumiksikin”, Putkonen sanoo.

Ruben Stiller Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Vanhojen ennakkoluulojen tilalle on saatava uusia ennakkoluuloja. Esittelen kiistan osapuolet.

Hipsterit. Per Looks -sivusto on helsinkiläisten hipsterien käsialaa. Hipsterien semi-ironiset viikset väpättävät, kun heille tarjoutuu mahdollisuus nauraa perussuomalaiselle juntille. Jos perussuomalaisia ei olisi, helsinkiläisen hipsterin pitäisi keksiä heidät: perussuomalaisten tehtävänä on vahvistaa semi-ironisten viiksien taakse kätkeytyvää heikkoa urbaania itsetuntoa.

Mikä olisi hipsterille terapeuttisempaa kuin semi-ironisen chillailun peilaaminen maalaiseen, tuohon outoon alkuasukkaaseen?

Hipsterien semi-ironiset viikset väpättävät, kun  heille tarjoutuu mahdollisuus nauraa perussuomalaiselle juntille.

Ei hipsterinkään elämä helppoa ole. Koko ajan pitää vilkuilla sivuille, mikä on in ja mikä out ja näyttää saman aikaan rennolta. Tämä aiheuttaa monelle hipsterille sietämätöntä stressiä, jota vain perussuomalaisille nauraminen lievittää. Niinpä Helsingin kaduilla pyöräilee messevä joukko hipstereitä, jotka retropyöräänsä polkiessaan hohottavat perussuomalaiselle nostalgialle.

Joku saattaa tietysti kysyä, mitä eroa on hipsterin retroilulla ja perussuomalaisten nostalgisella kaipuulla kulta-ajan Suomeen.

Tyhmä kysymys. Retroilu edustaa tyylitietoisuutta ja huonoa historiantajua, kun taas perussuomalainen nostalgia edustaa huonoa historiantajua ja  tyylittömyyttä.

Perussuomalaiset. Perussuomalaiset ovat joukko suomalaisia mielensäpahoittajia, jotka haluavat kertoa rehellisen ja ennakkoluuloisen mielipitensä maahanmuuttajista. Perussuomalaisten mielestä  maahanmuuttajien on otettava mykkänä vastaan kaikki mahdolliset ennakkoluulot. Näin maahanmuuttaja osoittaa integroituneensa Suomeen, jonka perussuomalaiset mielestään omistavat.

Perussuomalaiset loukkaantuvat itse heti kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Mielensäpahoittamisen tarkoituksena on osoittaa, että rasismin todellisia kohteita ovatkin perussuomalaiset, tuo sorrettu ja unohdettu vähemmistö. Kun rasismin käsite on vihdoinkin hämärretty olemattomiin, puhe maahanmuuttajien ongelmista voidaan unohtaa  ja perussuomalaisen mielenrauha on taattu.

Kunnon perussuomalainen uhriuttaa itsensä viikoittain. Liikkeen kantavia voimia onkin omaperäinen marttyyrihengen ja uhon yhdistelmä, jota on aikaisemmin nähty hieman ennen valomerkkiä provinssiravintoloissa. Tämä määrittellään suomalaisuuden ytimeksi,  ja kun siihen yhdistetään paremmin menestyseen eliittiin kohdistuva katkeruus, keitos on valmis.

**Keitoksessa lilluu **ns. kansa, joka haluaa pysäyttää ajan ja siirtyä suljetun talouden Suomeen. Tiedot Kekkosen paluusta ovat kuitenkin ennenaikaisia.

Lopuksi on palattava vakavaan eettiseen kysymykseen: saako perussuomalaisen esittää itsensä näköisenä?

Vastaukseni on myöntävä, mutta ehdollinen. Perussuomalaiset saa esittää itsensä näköisinä, kunhan kaksi ehtoa toteutuu:

A.    Itsensä näköinen perussuomalainen ei vahvista ulkonäöllään stereotypiaa siitä, minkä näköinen perussuomalainen on.

B.     Perussuomalaisen esittäminen itsensä näköisenä ei johda pyöräilevän hipsterin vahingoniloon.

Ruben Stiller
Kirjoittaja on toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja