Ranska pelkää kotikutoista ääri-islamia

Maan sisäministeri ennakoi useita pidätyksiä lähitulevaisuudessa. Viime viikonloppuna tehdyt pidätykset olivat kipeä muistutus viime maaliskuun tapahtumista, jolloin ääri-islamisti tappoi juutalaisen rabbin ja useita muita.

Ulkomaat

Ranska ennakoi useita ääri-islamistien pidätyksiä lähitulevaisuudessa. Maanantaina Ranskan sisäministeri Manuel Valls varoitti, että maassa voi olla jopa satoja islamin ääritulkintaan kääntyneitä ihmisiä, jotka ovat valmiita väkivaltaan.

Valls kertoi huolensa julkisesti, koska viime viikonloppuna yksi mies kuoli ja 12 henkilöä pidätettiin poliisioperaatiossa. Miehiä epäillään osallisuudesta useisiin juutalaisvastaisiin iskuihin, muun muassa juutalaisten omistaman kaupan räjäytykseen.

Sunnuntaina poliisi ampui kuoliaaksi 33-vuotiaan ranskalaisen Jeremie Louis-Sidneyn, jonka epäillään johtaneen ääri-islamistien ryhmää. Louis-Sidney alkoi ammuskella poliiseja, jotka olivat tulossa pidättämään hänet Strasbourgissa Ranskan itäosassa.

DNA-näyte kytkee Louis-Sidneyn kranaatti-iskuun, joka tehtiin juutalaisten kosher-kauppaan Pariisin esikaupunkialueella syyskuun puolivälissä. Lisäksi 12 muuta ihmistä pidätettiin Pariisissa, Rivieralla ja Cannesissa. Pidätetyiltä takavarikoitiin muun muassa liki 30 000 euroa käteistä, aseita, ääri-islamilaista kirjallisuutta ja lista Ranskan juutalaisjärjestöistä.

Useimmat kääntyneet islamiin vankilassa

Poliisi yrittää selvittää, suunnitteliko Louis-Sidneyn johtama ryhmä muita iskuja. Miehen asunnosta löydetyt dokumentit vihjaavat, että Louis-Sidney suunnitteli marttyyrikuolemaa.

Lähes kaikki pidätetyt ovat alle kolmikymppisiä miehiä, jotka ovat syntyneet ja kasvaneet Ranskassa. Useimmat heistä, Louis-Sidney mukaan luettuna, ovat arvioiden mukaan kääntyneet islamiin ja omaksuneet sen ääritulkinnat vankilassa, jossa he ovat olleet tuomittuina huumausainerikoksista.

Ranskan juutalaisjärjestöt ovat arvostelleet hallitusta ja yhteiskuntaa siitä, että ne eivät ole vielä ymmärtäneet ongelman täyttä laajuutta. Järjestöjen mukaan juutalaisvastaisuus on kasvanut Ranskassa.

Maaliskuussa ääri-islamia tunnustanut Muhamed Merah tappoi Toulousessa ja sen lähiseudulla rabbin ja kolme lasta sekä kolme sotilasta ennen kuin kuoli poliisin luoteihin.

Lähteet: AFP