Nuoret haluaisivat jo päästä äänestämään

Äänestysikärajan laskeminen puhuttaa nuoria kuntavaalien alla. Monet haluaisivat jo päästä äänestämään ennen täysi-ikäisyyttä. Nuoret uskovat äänestysikärajan laskemisen lisäävän kiinnostusta politiikkaan.

Kotimaa
Mikkelin lukion opiskelijoita koulun käytävällä

- No haluaisin vaikuttaa asioihin. Siihen minkälaiset ihmiset sinne pääsee päättämään asioista, lukiolainen Suvi Valjakka Mikkelin lukiosta perustelee miksi haluaisi äänestämään vaikka täysi-ikäisyyteen on vielä vähän matkaa.

Samaa sanoo saman lukion opiskelija Miitta Ukkonen.

- Haluaisin mennä äänestämään, voisi äänestysikärajaa laskea vaikka kuuteentoista. Uskon, että on muitakin, ketkä haluaisi mennä äänestämään jo nuorempana kuin 18-vuotiaana.

Topi Tynkkynen on eri mieltä.

- 18-vuoden raja on ihan hyvä. Silloin kai ymmärtää vähän paremmin asioita kuin 15- tai 16-vuotiaat.

Äänestysikärajan laskeminen olisi herätys

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Veera Svahn

Mikkelin lukiossa järjestetty politiikan ruokavälitunti puhui selvää kieltä nuorten kiinnostuksesta politiikkaan. Kansanedustajavieraista huolimatta paikalla oli vain kourallinen lukiolaisia. Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Veera Svahn uskoo, että äänestysikärajan laskeminen 16-vuoteen herättäisi nukkuvia nuoria.

- Se on yksi konkreettinen keino, millä saisimme keskusteluun nuoria ja myös nuoria kiinnostumaan keskustelusta ja siitä, että he voivat itse vaikuttaa asioihin äänestämällä.

Svahn tyrmää ajatuksen siitä, etteivät nuoret olisi tarpeeksi kypsiä päättäjiksi.

- Kysymyksen voi kääntää toisinpäin niin, että onko vanhemmalla polvella tietotaitoa päättää nuorempien ihmisten asioista. Ihan yhtälailla voidaan keskustella siitä, että onko kellään tietotaitoa päättää kaikkien asioista.

Esimerkiksi tällaisia asioita Mikkelin lukion nuoret nostaisivat kuntavaalikeskusteluun:

- Opintotukia, kun ne ovat tällä hetkellä aika alhaiset, että niitä nostettaisi. Se olisi kyllä varmasti tulevaisuutta ajatellen aika tärkeä asia, Sakari Kauranen pohtii.

- Ainakin se, että vanhuksille tulisi paremmat olot, ei ole kiva, että niillä on sellaiset olot kuin nyt eri laitoksissa ja muissa, sanoo puolestaan Miitta Ukkonen.