Jopa 200 000 hanhea lepää Konnunsuon alueella

Valkoposkihanhet ovat matkalla Venäjän tundralta Pohjanmeren rannoille.

Kotimaa
Seppo Pousi tarkkailee hanhia Konnunsuon lintutornissa.
Anni Alentola / Yle

Konnunsuon lintutornista avautuu näkymä entisen vankilan ympärillä oleville pelloille. Torniin on kavunnut useampi lintuharrastaja. Lepohetkeä pelloilla viettää parhaillaan jopa 200 000 hanhea.

- Yleisin laji on valkoposkihanhi. Joukosta löytyy myös metsähanhea, taigametsähanhea ja tundrametsähanhea, kertoo Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Pousi.

Parvessa mukana harvinaisuus

Pousin mukaan joukossa saattaa olla myös muutama merihanhi ja kanadanhanhi.

- Erikoisuutena on tässä neljänä päivänä nähty pikkukanadanhanhi. Se on harvainen näky yleensä Euroopassakin, Pousi lisää.

Hanhet ovat tulossa Venäjän tundralta ja matkaamassa Pohjanmeren rannoille, esimerkiksi Hollannin ja Englannin rannikoille. Kyseessä on siis hanhille vain lepohetki, ja hanhet odottavat tuulen kääntymistä. Kun alkaa tuulla pohjoisesta, on aika lähteä jatkamaan matkaa.

Konnunsuo muuttoreitin varrella

On arvoitus, miksi juuri Konnunsuo on taukopaikkana linnuille. Se tietysti tiedetään, että paikka osuu syymuuttoreitin varrelle.

- Kun ensimmäiset rohkeat ovat laskeutuneet alas, uskaltavat muutkin tulla. Joukossa on aina ennenkin tätä reittiä muuttaneita, Pousi sanoo.

Konnunsuolla linnut ovat viihtyneet jo noin kuukauden ajan. Pousi arvelee, että lähtö etelämpään on käsillä muutamien päivien sisällä.