Vaalikiertue Outokummussa: Kaivetaanko tunneli Joensuuhun?

Yle Pohjois-Karjalan kuntavaalikiertue parkkeeraa torstaina 11. päivä lokakuuta Outokummun torille. Outokumpulaisia puhuttaa nyt Joensuun kanssa tehtävä kuntaliitosselvitys. Ennen vuoden 2008 vaaleja yhdistymistä puuhattiin vielä Liperin kanssa, mutta liperiläiset antoivat pakit.

Outokumpu
Vanhoja kaivoksen rakennuksia Outokummussa.
Outokummun vanhaa kaivosaluetta.Pekka Sivukari / Yle

Outokummussakin pähkäillään, miten kuntalaisten tärkeimmistä palveluista huolehditaan. Sosiaali- ja terveyspalvelut tuotetaan 2013 loppuun saakka yhteistyössä Liperin kanssa. Entäs sen sitten?

Ratkaisu voisi olla kuntaliitos Joensuun kanssa. Yksi iso mutka matkassa on se, että kaupungeilla ei ole yhteistä rajaa. Juuri tästä syystä yhdistämisselvityksen tulee tekemään valtiovarainministeriön asettama selvitysmies.

Laitetaanko historiallisen kaivoskaupungin vanhat mainarit kaivamaan Liperin alitse tunnelia Joensuuhun? Kapeimmalta kohdaltaan matkaa on noin 20 kilometriä, joten urakka läpi harmaan kiven on melkoinen.

Outokumpulaisten on tietenkin ensin perusteltava itselleen, mitä niin arvokasta Joensuussa on, että sen kanssa kannattaa mennä yksiin. Löytyykö Joensuusta kunta-alan kuparia ja kultaa eli peruspalvelujen järjestämis- ja maksuapua?

Outokummun taloustilanne on vaikea. Alijäämät ovat kasvussa, koska pienen teollisuuskaupungin verotuotot eivät nouse ja valtionosuudet ovat laskussa. Kunnan ja sen yhtiöiden lainat ovat kohonneet jo reiluun 6400 euroon per asukas.

Outukummussa puhuttaa myös viime keväänä sisäilmaongelmien takia suljetun Kummun koulun tilanne. Lapset ovat evakossa lukiossa ja sen pihaan nousseessa parakkikoulussa.

Rakennetaanko 5-9-luokkalaisille Outukummun keskustaan uusi koulurakennus vai peruskorjataanko toistamiseen uljas nykyinen?

Suora radiolähetys klo 11-12 Outokummun torilta

Tule tekemään maakuntaradion kanssa suoraa vaaliohjelmaa torstaina 11. päivä lokakuuta Outokummun torille.

Yle Pohjois-Karjalan kiertueryhmä ja ääniauto-Ripsa ovat paikalla kello 11-12.

Tarjolla on kahvia ja kunnallispolitiikkaa. Kerro sinä meille ja radion kuuntelijoille, millaiset haasteet lokakuussa valittavia valtuutettuja Outokummussa odottavat.

Kunnallisvaalit tulee, oletko valmis? Maakuntaradiossa tarinaa Outokummusta torstaina kello 14 saakka.