Kalastajat tyrmäävät silakan pyyntirajoitukset

EU:n ehdotuksen mukaan silakkaa saisi ensi vuonna kalastaa Suomessa nykyistä vähemmän, vaikka kalastajien mukaan kalaa riittää. Kalastajat pelkäävätkin elinkeinonsa puolesta.

Kotimaa
Assortments of Baltic Herring at the Helsinki Baltic Herring Fair.
Yle

Helsingin silakkamarkkinoilla kauppa käy maanantai-iltapäivänä sateisesta säästä huolimatta. Kun puhe kääntyy silakan kalastuksen mahdolliseen rajoittamiseen, kalastajien hymy hyytyy.

Ihan hölynpölyä koko homma. Silakkakantahan kasvaa joka vuosi!

kalastaja Vento Aalto

Loviisalainen kalastaja Vidar Björklund kehottaa EU-päättäjiä lähtemään itse merelle vuodeksi kokemusta keräämään. Myös Vento Aalto Pyhämaalta on samoilla linjoilla.

- Ihan hölynpölyä koko homma. Silakkakantahan kasvaa joka vuosi!

EU-komissiolta elokuussa tullut ehdotus ei siis saa kalastajilta kovinkaan maireaa vastaanottoa. Ehdotuksen mukaan silakan ensimmäissaalis saisi olla Suomessa ensi vuonna nykyistä 6,5 prosenttia pienempi. Kotkalaisen Reijo Jaakkolan mielestä se on kuolinisku kalastajille.

- Ne tappaa kaikki pienet kalastajat tällaisella. Kiintiöitä säästetään valtaville kalalaivoille.

Ministeriö kalastajien kannalla

Myös maa- ja metsätalousministeriössä ollaan kalastajien kanssa samoilla linjoilla. Esimerkiksi Selkämerellä silakkakanta on lähes ennätyksellisen suuri.

Karkeasti ottaen suomalaiset kalastajat ja ministeriö siis toivovat, että tulevaisuudessa Suomen silakka olisi isoa ja sitä olisi vähemmän. EU taas tahtoo, että silakkaa olisi enemmän ja se olisi pientä.

Ministeriön neuvotteleva virkamies Orian Bondestam kertoo, että taustalla on uudet tutkimustulokset.

- Tutkijat ovat tehneet uusia malleja silakkakannasta ja tulleet uusiin tuloksiin, joita komissio nyt soveltaa. Me kuitenkin näemme, että sen sijaan että annetaan kannan kasvaa, sitä olisi syytä sitä harventaa, että ne silakkayksilöt myös kasvaisivat isommiksi ja nopeammin.

Asiasta on määrä päättää parin viikon kuluttua EU:n maatalous- ja kalastusneuvostossa. Jos unionin linja voittaa, voi kalastajien mukaan tulevaisuudessa jopa silakkamarkkinat olla uhattuina.

- Eihän verkkokalastuksella mitään silakkamarkkinoiden kaloja kukaan pysty pyytämään. Kalaa pitää olla niin hirveästi kun tänne tullaan, Reijo Jaakkola toteaa.