Hyppää sisältöön

Lavrov: Suomi ei toimi sivistysvaltion tavoin

Sergei Lavrov arvostelee Suomea ankarasti Vantaan huostaanottotapauksen vuoksi. Lavrov painottaa yhä Venäjän halua komission perustamiseksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tammikuussa 2012. Kuva: Maksim Shipenkov / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvostelee Suomea vantaalaislapsen huostaanottokiistassa. Lavrov sanoo, että Suomi ei ole toiminut sivistysvaltion tavoin.

- Olemme huolissamme Suomen asenteesta venäläisiä lapsia kohtaan, Lavrov sanoi maanantaina.

Lavrov kertoi kannastaan uutistoimisto STT:n kirjeenvaihtajan kysyttyä asiasta Association of European Businesses -järjestön tapaamisessa Moskovassa. Tieto levisi kuitenkin välittömästi myös venäläismediaan.

- En tiedä, miten pitkälle sivistysvaltion periaatteita vastaa se, että vauva viedään äidiltään, Lavrov sanoi.

Lavrovin mukaan kyse ei niinkään ole lasten määrästä vaan siitä, mitä tapahtuu periaatteellisella tasolla. Hän sanoo keskusteellensa asiasta sekä diplomaattien että Suomen presidentin kanssa.

Lavrov painotti yhä haluavansa komissiota huoltajuuskiistojen ratkaisemiseen.

- Suomalaiset kollegamme eivät kuitenkaan halua luoda hallitusten välistä komissiota tämän asian tiimoilta. Olemme huolissamme jokaisen lapsen kohtalosta, Lavrov sivalsi.

Suomen ulkoministeriön mielestä perheoikeudelliset asiat voidaan ratkaista kansainvälisiä yleissopimuksia hyväksi käyttäen.

Venäjän ulkoministeriön puhemies Aleksandr Lukashevits sanoi viime torstaina Yle Uutisten haastattelussa, että ilman komission kaltaista mekanismia kiistatapaukset voivat lisääntyä ja se voi vaikuttaa maiden suhteisiin.

Suomi on lähettänyt Venäjälle listan suomalaisista asiantuntijoista, joihin Venäjän viranomaiset voivat tarvittaessa ottaa yhteyttä uusissa kiistatapauksissa. Venäjän ulkoministeriö piti listaa Lukashevistsin mukaan askeleena kohti pysyvää maiden välistä järjestelmää tapausten ratkaisemiksi.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Suomessa huostaanotettujen lasten määrä on noin 10 000. Näistä venäläisten vanhempien lapsia on 49.

Venäjän ja Suomen välinen huostaanottokiista on esillä tänään myös illan A-studiossa, jossa on vieraana presidentti Tarja Halonen. A-studio kello 21.00 TV1:ssä.