1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lääkkeen aiheuttama aivokalvontulehdus leviää Yhdysvalloissa

Maanantain aikana Yhdysvalloissa todettiin ainakin yksi kuolonuhri ja yli kymmenen sairastapausta lisää. Aivokalvontulehdus leviää kipulääkkeenä käytetystä steroidipistoksesta.

Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat löytäneet yhä lisää lääkkeen aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen sairastuneita. Aivokalvontulehdus on nyt tappanut kahdeksan ihmistä ja ainakin 105 on sairastunut yhteensä yhdeksässä osavaltiossa.

Laajeneva epidemia on huolestuttanut terveysviranomaiset. Sairaus leviää ilmeisesti steroidiruiskeesta, jota on käytetty muun muassa selkäkipuun. Viranomaiset ovat keskittäneet tutkintansa lääkeyrityksiin, jotka ovat valmistaneet steroidia.

Epidemian epäillään olevan lähtöisin Massachusettsissa sijaitsevasta lääkeyrityksestä. Kyseinen lääkeyhtiö on toimittanut lähes 18 000 lääkepullollista steroidia 23 osavaltioon heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana, ja ainakin 13 000 potilaan pelätään altistuneen pilaantuneelle lääkkeelle.

Aivojen sieni-infektion itämisaika on pitkä, ja taudin oireet - muun muassa kuume, päänsärky ja niskakivut - on helppo sekoittaa tavallisen flunssan oireisiin. Viranomaiset ovat kehottaneet kaikkia pistoksia käyttäneitä lääkäreitä olemaan yhteydessä potilaisiinsa.

Toisin kuin tavallinen aivokalvontulehdus, ruiskeista saatu sairaus ei tartu ihmisestä toiseen.