Modernia rotuoppia

Suomen Kuvalehti etsi 1929 suomalaisen rotutyypin puhtainta edustajaa järjestämällä kauneuskisat. Tuomaristossa istuva anatomian professori mittaili ehdokkaiden kallonmuotoja ja sovelsi niitä sen ajan rotuoppeihin. Voittajaksi kruunattiin Irma Carberg, joka kuului lyhytkalloisiin eli brakykefaleihin.

Yle Blogit
Sanna Ukkola
Yle

Kraniologiassa jaoteltiin ihmisiä aikoinaan ylempiin ja alempiin rotuihin kallonmuotojen perusteella.Nykyajan kraniologiaaedustaa netissä kulovalkean lailla leviävä Per-Looks-sivusto, jolla irvaillaan perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaiden ulkonäölle. Sivuston tekijä on valinnut blogiinsa omista kallonmuotomieltymyksistään mahdollisimman kaukaiset persuehdokkaat, joille sitten kuittaillaan ironisen ylemmyydentuntoisesti sosiaalisen median syövereistä. Näiden tavispersujen avulla Facebookin nuori ja korskea eliitti pääsee pönkittämään omaa, olematonta itsetuntoaan.Sosiaalisessa mediassakilpailevien puolueiden kannattajat käyttivät kyynistä kiusaamisblogia sumeilematta hyväkseen. Vasemmistoliiton ehdokas, tunnettu emeritusprofessori J.P. Roos jopa totesi Uudessa Suomessa, että ehdokkaat ovat "tosissaan aika karmean näköisiä" ja että "tyypeistä ei löydy kovin monta, joiden kanssa haluaisi ryhtyä kuvan perusteella esimerkiksi Facebook-kaveriksi". Melkoista puhetta professorimieheltä.

Kilpailevien puolueiden kannattajat käyttivät kyynistä kiusaamisblogia sumeilematta hyväkseen.

Logiikka pohjaa täsmälleen samanlaiseen rasismiin, josta Roos on pitkään persuja arvostellut. Per-Looks-ehdokkaiden joukossa sattuu kaiken lisäksi olemaan kaksi näkö- ja liikuntarajoitteista ehdokasta sekä yksi sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäynyt. Auts!

Poliittinen satiiri on virkistävää, jopa suotavaa. Haukkukaa ihmeessä kilpailijoitanne, mutta jättäkää kierot silmät ja pottunenät rauhaan.

Negatiivista kampanjointia voisi harjoittaa ihan aiheestakin. Netissä kiertävä Kunnollisvaalit 2012 -blogi taas on koonnut sivuilleen kuntavaaliehdokkaiden sosiaaliseen mediaan kirjoittamia rasistisia tai homofobisia kommentteja. Mukana seikkailee esimerkiksi Helsingin piirin persuehdokas, joka höpöttää sekavia huussineekereistä, holokaustista ja fantasioi mustanpuhuvien olentojen joukkoteurastuksesta. Ja se Kotkan piirin persuälykkö, joka haluaisi keittää elävältä tiettyjä kansanryhmiä. Tämmöisiä ehdokkaita Timo Soini on suuressa viisaudessaan listoilleen kelpuuttanut. Hienoja miehiä. Arvostelkaa heitä. Loanheittäjien ongelma on tietysti se, että puolueita on hyvin vaikea erottaa toisistaan. Vai osaatko itse yhdistää puolueen ja vaalilauseen? Suomiuudistus. On kotiin tulon aika. Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Kunnat kuntoon. Haukotus. Ystäväni harrastavat iltapuhteikseen hieman kehittyneempää lokakampanjointia. He kehittelevät puolueille negatiivisia vaalilauseita:
"On köyhän vuoro maksaa - kokoomus"
“Pysy kaukana keskustasta - keskusta”
"Työ miehen lakossa pitää - Sdp"
"Kritiikkiä ilman ratkaisuja - PS"
"Sinunkin kuntaasi ydinvoimaa - vihreät"
"Kotoinen vaihtoehto - Hemskt alternativ." (Rkp)

Nämä naurattavat minuakin.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja