Tuhansia lapsia hyväksikäytettiin katolisissa kouluissa Sveitsissä

Raporttia Luzernin kantonille laatineet tutkijat yllättyivät pahoinpitelyjen ja hyväksikäyttöjen suuresta määrästä ja laajuudesta.

Ulkomaat

Sveitsissä julkaistun tutkimusraportin mukaan katolisissa kouluissa tapahtunut hyväksikäyttö ja pahoinpitely oli paljon aiemmin luultua laajempaa. Raportin mukaan tuhannet lapset joutuivat uhreiksi 1930 -1970 -luvuilla sisäoppilaitoksissa. Pahoinpitelyt täyttivät jopa kidutuksen tunnuspiirteet.

Raporttia varten muun muassa haastateltiin viitisenkymmentä entistä oppilasta 15 eri sisäoppilaitoksesta Luzernin kantonista. Valtaosa lapsista oli otettu huostaan köyhistä perheistä ja siirretty sisäoppilaitoksiin.

- Siellä oli aina tämä uskomaton pelko, pelko, pelko, pelko, sanoi yksi entisistä oppilaista.

Nunnat rankaisivat lapsia rajusti, mikäli he olivat liian meluisia tai kastelivat sänkynsä. Rangaistuksena saattoi olla esimerkiksi pienten lasten pään painaminen veden alle - mitä pidetään kidutuksena, jos se tehdään kuulusteltaville vangeille. Lapsia myös muun muassa lyötiin ja potkittiin kasvoihin sekä pidettiin nälässä.

Tutkimusta johtanut professori Markus Furrer sanoi, että vaikka osa väkivallantekoista ja hyväksikäyttötapauksista tiedettiin ennakkoon, määrän suuruus yllätti silti tutkijatkin.

- Monet sisäoppilaitosten lapset ovat tunteneet pitkään syyllisyyttä kokemustensa vuoksi. Osa on onnistunut pääsemään niistä yli, monet eivät, ja jotkut ovat tehneet itsemurhan, Furrer kuvasi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Tutkimuksen mukaan osalla opettajista oli "sadistisia taipumuksia" ja teini-ikäisten lasten, niin tyttöjen kuin poikienkin, seksuaalinen hyväksikäyttö oli yleistä. Haastatelluista yli puolet kertoi joutuneensa pappien tai nunnien hyväksikäytön uhreiksi.

Luzernin kantoni pyysi tapahtumia anteeksi jo viime maaliskuussa, kun vain osa tapauksista oli tiedossa.

Lähteet: AFP