Suomalaistutkimus: Tomaatti saattaa ehkäistä aivohalvauksia

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että runsaasti lykopeenia saavat suomalaismiehet sairastuvat aivohalvaukseen ja etenkin aivoinfarktiin selvästi epätodennäköisemmin kuin sitä vähiten saavat.

Kotimaa
Tomaattipensas puutarhassa.
Yle

Paljon tomaatteja ja muita vihanneksia sekä hedelmiä syövät saattavat välttyä aivohalvauksilta muita todennäköisemmin. Vaikutus liittyy lykopeeni-antioksidanttiin, jota on erityisen paljon tomaatissa.

Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat siihen, että runsaasti lykopeenia saavat suomalaismiehet sairastuvat aivohalvaukseen ja etenkin aivoinfarktiin selvästi epätodennäköisemmin kuin sitä vähiten saavat.

Tutkimuksen kaksitoistavuotisen seurannan aikana aivohalvaukseen sairastui 25 niistä 258 miehestä, joiden veren lykopeenipitoisuus oli pieni, kun 259:stä suuren pitoisuuden miehestä sairastui vain 11. Näin ollen tässä aineistossa runsas lykopeenin saanti liittyi noin puolet pienempään sairastumisriskiin.

Lykopeenin terveysvaikutuksista on saatu viitteitä aiemminkin, mutta ennen kuin sen aivohalvausvaikutukset varmistuvat, havainnot pitää vahvistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa. Joka tapauksessa tulokset vahvistavat käsitystä vihannesten ja hedelmien terveellisyydestä.

Tutkimusta johti Jouni Karppi Itä-Suomen yliopistosta. Tutkimukseen osallistui runsaat tuhat 46 - 65-vuotiasta suomalaismiestä, joiden veren lykopeenipitoisuus mitattiin kaksitoistavuotisen seurannan alussa. Suomalaisten lykopeenin saanti on kansainvälisesti verrattuna vähäistä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim