1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomessa ei myynnissä aivokalvontulehdusta aiheuttanutta lääkettä

Fimean tietojen mukaan muuallakaan Euroopassa ei pitäisi olla myynnissä lääkkeen valmistaneen yrityksen lääkevalmisteita.

Suomessa ei ole myynnissä lääkettä, jonka arvellaan aiheuttaneen aivokalvontulehdusta Yhdysvalloissa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa ei myydä lainkaan lääkkeen valmistaneen yrityksen tuotteita.

- Meillä ei ole ollenkaan Suomessa kaupan tämän New England Compounding Center -yrityksen lääkevalmisteita. Myöskään tätä metyyliprednisoloniasetaatti-injektiota ei ole tämän firman valmistamana Suomessa, sanoo ylilääkäri Eeva Sofia Leinonen Fimean myyntilupaosastolta.

- Haitta ei tässä tapauksessa koske Suomea.

Fimean tietojen mukaan muuallakaan Euroopassa ei pitäisi olla myynnissä kyseisen yrityksen lääkevalmisteita.

- En nyt tähän hätään pysty täysin sataprosenttisesti varmistamaan, onko muissa EU-maissa tämän yrityksen valmisteita, mutta tein haun sekä Euroopan lääkeviranomaisen että EU-maiden lääkevirastojen yhteisjärjestön sivuilla enkä löytänyt tietoa, että niitä olisi muuallakaan Euroopassa kaupan, Leinonen sanoo.

Yhdysvalloissa kahdeksan ihmistä on kuollut ja ainakin 105 on sairastunut yhdeksässä osavaltiossa sen jälkeen, kun heille on annettu selkäkipujen lievittämiseen tarkoitettu steroidiruiske.