Eläinystävän järkyttävä löytö johti poliisitutkintaan

Koiran ulkoiluttaja löysi viikonloppuna kokkolalaiselta hiekkakuopalta kahden koiran hautaamattomat ruumiit. Eläinystävät julkaisivat järkyttävät kuvat Facebookissa, jotta kuolleiden lemmikkien mysteeri selviäisi. Selvitysten tulokset vietiin poliisille, joka on nyt aloittanut asiassa tutkinnan.

Kotimaa
Kuvassa Vaasantien varren hiekkakuopilta löytyneet koirien ruumiit
Heini Holopainen / Yle

Kokkolalainen Anu Keisanen järkyttyi ystävänsä löydöstä sen verran, että päätti ottaa koirista kuvia ja selvittää Facebookin verkoston avulla, mitä hylätyille eläimille oli tapahtunut.

Osittain mädäntyneet ja ilmeisesti eläinten repimät ruumiit löytyivät Vaasantien varren hiekkakuopilta aivan tien varrelta. Koiran ulkoiluttaja järkyttyi, koska omat koirat löysivät selvästi näkyvissä olevat lajitoverin ruumiit.

- Miksi koirat olivat siellä? Mitä niille oli tapahtunut? Olivatko eläimet kärsineet? Pelkäsin jopa, että omille koirille voisi tapahtua jotain vastaavaa, kertaa Anu Keisanen päätöstä ottaa asiasta selvää.

Koko viikonloppu kului tietoja keräten ja asiaa tutkien. Kun tietoa oli tarpeeksi kasassa, löydökset vietiin poliisille. Poliisi on aloittanut tutkinnan, jossa eläinten jättämistä pohjavesialueelle tutkitaan ympäristörikkomuksena.

Poliisin mukaan syytä epäillä - kynnys ylittyi, koska lemmikkieläinten ruumiit eivät kuulu luontoon. Selvitettävänä ovat myös eläinten kuolemaan johtaneet olosuhteet. Poliisilla on ainakin toisen koiran tunnistetiedot selvillä.

Kuvat pois netistä

Anu Keisasen jakamat kuvat levisivät puolentoista vuorokauden aikana laajalle sosiaalisessa mediassa. Tiettävästi kuva-albumia jaettiin yli 400 kertaa.

- Päätin ottaa kuvat pois netistä, koska asia on nyt poliisin tutkinnassa.

Koira on ihmisen paras ystävä, mutta onko ihminen koiran?

Anu Keisanen

Eläinystävät ovat verkottuneet sosiaalisessa mediassa hyvin. Kadonneen koiran kuvat leviävät ympäri maata hetkessä. Niin järkyttävät kuvatkin saivat heti monta jakajaa. Kuvia ei pelkästään kauhisteltu, vaan asiaan tuli Facebookin avulla selvyyttäkin.

- Laitoin kuvat esille, koska minussa heräsi raivo siitä, että kuka tällaista voi tehdä eläimelle. Koira on ihmisen paras ystävä, mutta onko ihminen koiran, huokaisee Anu Keisanen.

Evira ohjeistaa hautaamisesta

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lemmikkieläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Eläimen saa lopettaa vain lopettamisen osaava henkilö.

Lemmikin hautaamisesta Evira ohjeistaa, että hautaaminen ei saa aiheuttaa vaaraa ihmisten tai eläinten terveydelle. Hautaamisessa on myös otettava huomioon ympäristö- ja terveydensuojelulainsäädäntö.

Kuolleena löytyneestä lemmikistä Evira taas sanoo, että löytäjä voi olla yhteydessä paikalliseen löytöeläinkotiin ja tiedustella mahdollisuutta viedä eläin sinne. Lemmikin voi myös haudata, viedä hyväksytylle kaatopaikalle tai laittaa jätekeräykseen.

Koirien löytökunnassa Kokkolassa jäteohjeistus on kuitenkin erilainen kuin, mitä Evira neuvoo. Ekorosk ei ota kaatopaikalle kuolleita eläimiä. Niiden oikea paikka on joko eläinten hautausmaa tai Pietarsaaressa sijaitseva krematorio.

Kokkolan lähellä Kaustisella sijaitseva destruktiolaitos taas ottaa vastaan vain teurasjätettä. Sen sijaan Honkajoella sijaitseva laitos ottaa vastaan myös kuolleita lemmikkejä.