Kansanliike pelasti puutarhan - Botaniasta kaikkien keidas

Joensuussa kansanliike pelasti maailman pohjoisimman trooppisen perhospuutarhan. Botaniaa pyörittää jatkossa yhdistys, joka aloitti taistelun puutarhan säilyttämiseksi yli puoli vuotta sitten. Itä-Suomen yliopisto päätti luopua kasvitieteellisestä puutarhasta säästösyistä ja opetuskäytön vähäisyyden vuoksi. 

Kotimaa
Ihmisiä kahvilla puutarhan kahviossa Joensuussa.
Riikka Heikkilä / Yle

Perhospuutarhan sulkemisuhka synnytti Joensuuhun hetkessä lähes neljän sadan jäsenen yhdistyksen. Itä-Suomen yliopiston hallitus hyväksyi maanantaina yhdistyksen puutarhan uudeksi vetäjäksi ja myönsi toiminnalle tuen kesään 2018 saakka. Päätös herkisti puutarhaan kokoontuneet Botanian ystävät.

- Ihan viime metreillä meinasi kyllä usko loppua. Tässä on vähän pölmistynyt olo, että näinkö siinä sitten kävikin eli ihan niin kuin pitikin, intendentti ja yhdistyksen perustaja Markku A. Huttunen toteaa.

- Olemme ymmärrettävästi suunnattoman onnellisia ja tyytyväisiä yliopiston päätöksestä, joka on pitkän prosessin ja hyvän yhteistyön tulos, Botanian ystävien puheenjohtaja Jussi Virratvuori sanoo.

Botania tarjoaa vastinetta tukieuroille

Botanian toiminta muuttuu monilta osin. Yhdistys vuokraa tiloja, kehittää kahvilaa ja harkitsee myös taimimyymälän perustamista. Myös puutarhan matkailumarkkinointi aloitetaan. Yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa tiivistetään.

- Esimerkiksi jos Joensuun kaupunki lähtee tukemaan Botaniaa, niin puutarha avaa ovensa ilmaiseksi kaikille päiväkotilapsille kerran vuodessa. Botanian ystävät ei tule pelkästään vaatimaan ja pyytämään rahaa, vaan tarjoaa aina jotakin vastineeksi, Virratvuori toteaa.

Yhdistys haluaa ostaa puutarhakiinteistön 

Tropiikin yllä leijuu kuitenkin yhä tummia pilviä. Puutarhan ylläpito vaatii paljon rahaa, yhdistyksen arvion mukaan 270 000 euroa vuodessa. Yliopiston tuki loppunee todennäköisesti aikanaan, eivätkä yritykset ole vielä kilvan ilmoittautuneet tukijoiksi.

Hätä on siinä mielessä, että taloudellisesti Botanian toiminta tulee olemaan melko rankkaa.

Tiina Tolvanen

- Hätä on siinä mielessä, että taloudellisesti Botanian toiminta tulee olemaan melko rankkaa. Toivon että julkiset organisaatiot, yhteisöt, yrittäjät ja yksityishenkilöt kävisivät jatkossa hyvin aktiivisesti Botaniassa ja toisivat pääsymaksutuloja, kantaisivat kortensa kekoon, yliopiston hallituksen jäsen Tiina Tolvanen toivoo.

- Nyt kun tämä (yliopiston) päätös on tehty, niin yhteistyökumppaneiden löytäminen on paljon helpompaa. Meillä on vakaa aikomus jatkossa neuvotella kiinteistön omistajan, Suomen yliopistokiinteistöjen, kanssa tämän paikan lunastamisesta yhdistyksen haltuun. Tässä ei olla harrastelijamaisesti liikkeellä, vaan meillä on konkreettiset tavoitteet. Tiedämme miten isosta ja tärkeästä asiasta on kyse, Jussi Virratvuori sanoo.