1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energia

Hämeenkyrön uusi biovoimalaitos vihittiin käyttöön

Hämeenkyrön uusi biovoimalaitos tuottaa biopolttoaineilla sähköä ja lämpöä paikallisiin tarpeisiin. Voimalaitoksen tuotanto käynnistyi syyskuussa Metsä Board Kyron tehdasalueella.

Kuva: Jouni Tanninen / Yle

Hämeenkyrön uuden biovoimalaitoksen vihkijäisiä vietettiin tiistaina aamupäivällä. Laitoksen vihki käyttöön maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Voimalaitos tuottaa biopolttoaineilla sähköä ja lämpöä paikallisiin tarpeisiin. Laitos on Pohjolan Voiman, Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Boardin ja Leppäkosken Sähkön yhteishanke.

- Voimalaitoksen avulla kevyen taivekartongin tuottaja Metsä Board pystyy vähentämään merkittävästi Kyron tehtaan tuotteiden hiilijalanjälkeä, sanoi Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan.

Laitoksen rakentaminen kesti noin puolitoista vuotta. Se käyttää polttoaineenaan metsähaketta ja muita puuperäisiä polttoaineita.

Puu tulee lähistöltä, kertoo voimalahankkeen projektipäällikkö Tero Siltanen.

- Puupolttoaine toimitetaan tällä hetkellä Metsä Group -konsernin sisältä korkeintaan noin 75 kilometriä päästä.

Leppäkosken Sähkö saa voimalasta asiakkailleen kaukolämpöä ja sähköä. Uusia hinnanalennuksia ei luvata, mutta vakautta laitos tuo.

- Meille tämä merkitsee hyvin paljon, koska tällä hetkellä maakaasu on tullut kilpailukyvyttömäksi polttoaineeksi näiden verotuspäätösten myötä, arvioi Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen.