Yksi koirankakka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Koiranomistajat elävät varsinaisessa koiranruokaviidakossa. Pelkästään kuivamuonaa on tarjolla satoja erilaisia pussukoita rodun, karvanlaadun ja purennan mukaan. Paras laatumittari koiranruoalle on kakka.

Kuvan englanninbulldoggi ei liity ohjelmaan. Kuva: Eeva Hämäläinen

Vielä jokunen vuosikymmen sitten oli normaalia, että lemmikkikoira söi perheen kanssa samaa ruokaa. Mustille kelpasi niin makaronilaatikko kuin perunamuusikin. Mutta toisin on nykyään, kun eläinkauppojen ja markettien hyllyt pursuavat mitä erilaisimpia koirankuivaruokia.

- Onhan tämä melkoinen viidakko, nauraa Mustin ja Mirrin myyjä Anne Jorva. 

Ruokalaatuja löytyy joka lähtöön aina koiran koosta ja turkinlaadusta riippuen. Ei siis ihme, jos omistaja on hukassa koiransa ruokinnan kanssa. Jostain on kuitenkin aloitettava. Jorva neuvoo koiranomistajia syöttämään ainakin aluksi samaa ruokaa mitä kasvattaja on pennulle aiemmassa kodissa syöttänyt.

- Äkillisiä muutoksia koiran ruokavalioon ei kannata tehdä. Jos koira voi hyvin, sen turkki kiiltää, silmät ovat kirkkaat, vatsa toimii ja se on elinvoimainen, ei muutoksia ruokavalioon kannata tehdä.

Koiralle sopivasta ravinnosta kertovat kiiltävä turkki, kirkkaat silmät ja reipas olemus. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Jos koiran terveydessä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi jos silmät alkavat rähmiä tai anturat kutista, on hyvä jutella eläinlääkärin tai eläinkauppiaan kanssa mahdollisista syistä. Monesti syy oireisiin löytyy juuri ravinnosta.

- Koirat ovat lihansyöjiä. Laadukkaassa kuivaruoassa tärkein raaka-aine on aina jokin liha eikä esimerkiksi vilja. Nappuloiden lihapitoisuus tulisi olla vähintään 20 prosenttia. Toinen tärkeä asia on rasva, sillä siitä koira saa energiansa, Jorva opastaa.

Markettiruokien syöttäminen ei ole rikos

Jorva muistuttaa, että jokainen koira on yksilö rodusta riippumatta. Ruoan suhteen on sama kuin ihmisilläkin: mikä sopii toiselle, ei välttämättä käy toiselle. 

- Marketeissa myytäviä halvempia koiranruokia kuulee monesti moitittavan, mutta jos koira voi niillä hyvin, niin en näe mitään estettä niiden syöttämiseen. Laatueroahan markettiruokien ja eläinkaupan ruokien välillä on. Suurimpana varmasti on lisäaineiden käyttö, monissa markettiruoissa on käytetty erilaisia väriaineita, jotka eivät ole koiralle tarpeellisia. Mutta ei se mikään rikos ole markettiruokaa syöttää, Jorva hymyilee.

Monesti koiranruoanvalinnassa vaikuttaa hinta. Kaupassa myytävien nappuloiden ja eläinkauppojen erikoisruokien kilohinnoissa voi olla useiden kymmenien eurojen eroja.

- Monesti siinä käy vaan niin, että laadukkaampaa ruokaa koira tarvitsee vähemmän, jolloin myös hintaero tasoittuu.

Kaksi kikkaretta päivässä

Yksi selkeä laadunkriteeri koirankuivamuonalle on koirankakka. Jos koira joutuu syömään huonompilaatuista ruokaa enemmän saadakseen tarvitsemansa energian, se myös kakkaa enemmän.

- Hyvinvoiva koira kakkaa normaalisti pari kertaa päivässä ja uloste on kiinteää. Siinä vaiheessa jos koira tekee isot tarpeensa viisi kertaa päivässä ja koostumus on mitä sattuu, kannattaa harkita ruokakupin sisällön tarkistusta. 

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Nappuloita hampaan muodon mukaan

Eri elämänvaiheissa oleville koirille on kehitelty eri ominaisuuksilla olevia ruokia. Jorva tietää, että pentukoirat kaipaavat erilaista ravintoa kuin seniorit. Mutta nykyään koirien muitakin fyysisiä ominaisuuksia kuin ikää on ryhdytty käyttämään hyväksi ainakin ruokien markkinoinnissa. Esimerkiksi alapurentaiselle bulldogille on kehitelty nappula, jonka muoto edesauttaa sen pureskelemista.

- Koiria on jalostettu niin paljon, että tietyt ominaisuudet ovat korostuneet  Koiranruoissa on otettu huomioon juuri purentaongelmat ja turkkiin liittyvät ominaisuudet, mutta onhan se vähän kyseenalaista, että joka rodulle alkaa olla oma ruokansa. Kun pitäisi taas muistaa, että jokainen koira on yksilö, Jorva toteaa.

Jokapäiväinen kuivaruokamme

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Yksilöllisyys korostuu myös koirien ruokahalussa. Pääsääntöisesti koira ei ihmisen lailla kaipaa vaihtelua ruokavalioonsa, mutta poikkeuksia tietysti on. Joillekin koirille kelpaa saman valmistajan nappulat pennusta senioriksi, kun taas toiset kaipaavat makuelämyksiä.

- Lähtökohta on, että koira saa täysrehusta kaiken tarvitsemansa. Nappuloiden lisäksi se ei siis tarvitse muuta ruokaa pysyäkseen terveenä. Toiset koirat ovat kuitenkin nirsompia kuin toiset ja jotkut haluavat lisämakua esimerkiksi öljyistä tai maksalaatikosta. Pitää kuulostella sitä omaa koiraa. Kyllähän sen ruoan tulisi kuitenkin olla sellaista, että koira sitä mielellään syö.