1. yle.fi
  2. Uutiset

Kestovaippa ei ole sen vaativampi kuin kertakäyttövaippakaan

Naantalilaisen Miia Ylisen olohuoneen lattia on täyttynyt viikkausta vailla olevista kestovaippojen osista. Vuoden kestovaippateko -palkinnon saaja elää kuten opettaa, perheen kaikki viisi lasta ovat käyttäneet kestovaippoja.

Kotimaan uutiset
Miia Ylinen ja kestovaippoja käyttävä Jami
Miia Ylisellä on kymmeniä kestovaippoja valittavaksi Jimi-pojalle.Tarja Hiltunen/Yle

Kestovaippayhdistys palkitsee marraskuussa Miia Ylisen Facebook-sivuistaan, joilla ostetaan, myydään ja vaihdetaan kestovaippoja. Sivuilta löytyy kannustusta ja ohjeita kestovaippailuun. Jäseniä on tällä hetkellä tuhatkunta.

Miia itse tutustui kestovaippoihin vuonna 2003.

- Silloin en vielä hurahtanut, vaan lähdin osakestoilemaan esikoiseni kanssa. Keskimmäistä odottaessani aloin taas tutkia, mitä kaikkea uutta kuuluu kestovaippamaailmaan. Ja uuttahan siellä oli, ihania kuoseja ja värejä. Enää ei lykätä froteepyyhettä jonnekin kuoren sisälle, vaan vaihtoehtojakin löytyy.

Äkkiä olivatkin lipastot täynnä kestovaippoja. Miia liittyi Kestovaippayhdistykseen vuonna 2007. Nykyään hän järjestää erilaisia tempauksia ja tapahtumia ympäri maakuntaa.

- Eikä loppua tälle innostuksellle näy, vaikka vaippaikäiset loppuisivatkin, nauraa naantalilaisäiti.

Pesukone pyörittää vaippapyykkiä pari kertaa viikossa

Moni pelkää kestovaippojen käytön olevan vaivalloista. Likaisen vaipan käsittely saattaa inhottaa ja sen säilytys ennen pesua koetaan hankalana. Miia Ylinen väittää toisin.

- Toisilla on vaipparoskis odottamassa ulosvientiä, minulla on vessan nurkassa kori täynnä kankaita, jotka on helppo pestä koneessa muun pyykin seassa. Olen laskenut, että kestovaipat riittävät pariin pesukertaan viikossa.

Taloudellisuus on yksi syy käyttää kestovaippoja.

Kyse on valinnoista. Tärkeintä on äidin jaksaminen.

Miia Ylinen

- Kyllähän niihin rahaakin saa uppoamaan, mutta toisaalta kestovaipoissa on jälleenmyyntiarvo, ne voi myydä jopa puoleen hintaan hankintahinnasta.

Vaippapinosta löytyy jo perheen esikoisella kymmenen vuotta sitten käytössä ollut kestovaippa.

Termit saattavat pelästyttää

Aio (all in one), hahtuvahousut, housuvaippa, kuitupaperi, kuorivaippa, lisäimu, pintakuiva hoitoliina, sisävaippa, TSI (tee se itse). Kestovaippamaailmassa riittää termejä. Miia Ylinen rauhoittelee sanaviidakossa.

- Tärkeintä on miettiä, mitä itse tarvitsee. Kuinka paljon haluaa käyttää aikaa ja kuinka helpolla haluaa päästä. Markkinoilla on paljon oppaita, joita saa mm. Kestovaippayhdistysten kautta.

Kestovaippa-aktivisti ei halua syyllistää kertakäyttövaippoja käyttäviä vanhempia.

- Kyse on jokaisen omasta valinnasta siinä kuin kestovaipoissakin. Meidänkin kotoamme löytyy miehen ostama kertakäyttövaippapaketti, jos vaikka mummi haluaakin laittaa kertakäyttövaipan. Tärkeintä on äidin jaksaminen.

Lue seuraavaksi