1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

ICC ja Libya kiistelevät Gaddafin pojan oikeudenkäynnistä

ICC pohtii kiistaa Saif al-Islam Gaddafin oikeudenkäyntipaikasta kaksipäiväisessä käsittelyssä Haagissa. Libya sanoo, että Gaddafin rikoksista ihmisyyttä vastaan on tarpeeksi todisteita syytteiden nostamiseksi.

Ulkomaat

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on aloittanut Haagissa kaksipäiväisen käsittelyn siitä, missä Saif al-Islam Gaddafin oikeudenkäynti pitäisi järjestää. Libyan surmatun diktaattorin Muammar Gaddafin vanhinta poikaa syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan.

ICC haluaisi Gaddafin oikeuteen Haagissa. Myös Saif al-Islam Gaddafi on sanonut haluavansa oikeuteen Euroopassa, sillä hän pelkää, ettei saisi oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä Libyassa. Libyan nykyjohto puolestaan haluaisi Gaddafin pojan oikeuteen kotimaassaan.

Libya sanoo, että sillä on tarpeeksi todisteita Gaddafin syyttämiseen. Libyan lakimiehen mukaan Gaddafi on muun muassa kehottanut turvallisuusjoukkoja väkivaltaan televisiopuheessaan, määrännyt mielenosoittajia ammuttavaksi kovilla luodeilla ja palkannut pakistanilaisia palkkasotilaita mielenosoitusten kukistamiseksi.

ICC antoi pidätysmääräyksen Saif al-Islamista sekä Gaddafin entisestä vakoilupäälliköstä Abdullah Senussista kesäkuussa 2011.

Saif on ollut vangittuna Zintanin kaupungissa Luoteis-Libyassa sitten pidättämisensä viime marraskuussa. Senussi puolestaan karkotettiin Libyaan viime kuussa Mauritaniasta, missä hänet oli pidätetty maaliskuussa.

ICC:n ei odoteta tekevän päätöstä oikeudenkäyntipaikasta vielä tässä kuussa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi