Hyppää sisältöön

Tutkimus: Televisio pitäisi kieltää alle kolmivuotiailta

Brittiläisten lastenlääkäreiden mukaan television ja muiden ruutujen tuijottaminen saattaa aiheuttaa vaurioita pikkulasten aivojen kehitykselle.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Brittiläiset asiantuntijat sanovat, että television katselu pitäisi kieltää kokonaan alle kolmivuotiailta lapsilta. Tiistaina julkistetun tutkimuksen mukaan lasten television katselu, internet ja videopelit aiheuttavat kehityshäiriöitä sekä pitkäkestoisia terveyshaittoja.

Royal College of Paediatrics and Child Healthin lääkärit sanovat, että brittiviranomaisten pitäisi asettaa rajoituksia lasten ruutujen edessä viettämään aikaan. Muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa vastaavia rajoituksia on jo annettu.

Brittiläiset teini-ikäiset viettävät keskimäärin kuusi tuntia vapaa-ajastaan erilaisten ruutujen ääressä. Pohjois-Amerikassa määrä on lähempänä kahdeksaa tuntia. Asiantuntijat muistuttavat, että haitalliset vaikutukset terveyteen alkavat jo kahden tunnin paikallaan istumisen jälkeen.

Vuorovaikutus kasvoihin, ei ruutuun

Tutkimusta johtanut psykologi Aric Sigman muistuttaa, että aivojen kehittymisen tärkeä aika on kolme ensimmäistä elinvuotta. Tuo on aika, jolloin vauvojen ja pikkulasten tulisi ollavuorovaikutuksessa vanhempiensa kanssa kasvoista kasvoihin eikä ruudun ääressä, Sigman huomauttaa.

Olemme entistä enemmän huolissamme, kuinka tämä vaikuttaa lasten ja nuorten nopeasti kehittyviin aivoihin.

Mitch Blair

- Matkapuhelimet, pelikonsolit, televisio ja tietokoneet - teknologian kehitys tarkoittaa sitä, että lapset altistuvat entistä pidempiä aikoja ruuduille. Olemme entistä enemmän huolissamme, samoin kuin lastenlääkärit useissa muissa maissa, kuinka tämä vaikuttaa lasten ja nuorten nopeasti kehittyviin aivoihin, huomauttaa professori Mitch Blair.

Yhdysvaltain terveysviranomaisten suosituksen mukaan alle kaksivuotiaiden ei saisi antaa katsoa yhtään televisiota ja vanhempienkaan lasten viettää kahta tuntia päivässä kauempaa ruutujen äärellä. Kanadan lastenlääkärit puolestaan suosittelevat lisäksi, että lasten makuuhuoneissa ei saisi olla televisioita, tietokoneita tai videopelilaitteita.

Myös Suomessa lapsipsykologit ovat varoittaneet pikkulasten television katselusta.

Tutkimus julkistettiin arvostetussa Archives of Disease in Childhood -lehdessä.

.
.