Myrskyluodon Maijassa kaikki pelissä

Lappeenrannan kaupunginteatterissa saa lauantaina ensi-iltansa teatterin ja Lappeenrannan musiikkiopiston suurproduktio, musikaali Myrskyluodon Maija. Näyttämöllä on kuoro ja orkesteri mukaan lukien parhaimmillaan kolmekymmentä ihmistä.

Kuva: Yle

Anni Blomqvistin romaanisarjaan pohjautuvasta laulunäytelmästä Myrskyluodon Maija musikaalin ovat Lappeenrantaan sovittaneet ohjaajapari Ilari Nummi ja Jari Juutinen sekä musiikista vastaava kapellimestari Jani Pola.

Ohjaajat ovat sitä mieltä, että yleisö saa nyt sellaista, mitä on kaivannut,  laadukkaan musikaaliesityksen.

Musikaalissa ei ehkä monen yllätykseksi kuulla Lasse Mårtensonin  tuttuja sävelmiä tv-sarjasta, vaan Matti Puurtisen musiikkia. Näytelmästä löytyy ohjaaja Ilari Nummen mukaan kuitenkin sitä samaa draamaa mitä Mårtensonin kappaleistakin löytyy.

- Uskaltaisin silti luvata, että yleisö ei tule pettymään, Ilari Nummi sanoo.

Karu tarina selviytymisestä

Sopivan musikaalin etsinnän Nummi ja teatterinjohtaja Jari Juutinen aloittivat jo kolmisen vuotta sitten. Lopullisesti päätös Myrskyluodon Maijan ottamisesta ohjelmistoon tehtiin reilu vuosi sitten kesällä.

Isossa osassa ovat Lappeenrannan musiikkiopiston soittajat ja laulajat, joita saatiin yllättävän helposti mukaan. Lapsistakin löytyi aivan uusia ulottuvuuksia.

- Kuoroa on käytetty laajemminkin, näyttelemiseen ja vaikka mihin, kehuu Ilari Nummi. 

Maijan ja saaristolaisyhteisön tarina on Nummen mukaan hieno kuvaus siitä, miten ihmiset selviytyvät karuissakin oloissa.

- Se on tarina uskosta, toivosta ja rakkaudesta ja siitä, miten ne auttavat kaikkein vaikeimpienkin vastoinkäymisten yli.

Suurproduktio kiinnostaa laajalti

Näytelmä on myös teatterijohtaja Jari Juutisen ensimmäinen musikaaliohjaus.

- Tämä on isompi kuin mikään juttu, mitä olen ollut aikaisemmin tekemässä. Tästä ei lähdetty tekemään mitään maalaismusikaalia, vaan niin täysillä ja niin isoa kuin vain resurssit antavat myöten. Tässä on pelissä kaikki, Juutinen sanoo.

Syyskauden esitysten paikoista on ennakkoon varattu jo puolet, ja näytelmä on herättänyt kiinnostusta pääkaupunkiseutua myöten.

Kevään näytäntökausi oli Lappeenrannan kaupunginteatterilla raskaasti tappiollinen eikä syksykään ole lähtenyt käyntiin toivotusti. Vaarallisia suhteita on saanut katsojilta lähes murskaavan kritiikin.

Teatterinjohtaja Jari Juutinen ei odota Myrskyluodon Maijan paikkaavan koko alkuvuoden tappiota, mutta toivoo sen helpottavan tilannetta.

Juutinen vastaa kritiikkiin

Juutinen kauhistelee sitä, miten väärin häntä on siteerattu, kun hänen on väitetty sanoneen, että keskustelua teatterin tilasta käyvät ne, jotka eivät ymmärrä teatterista mitään.

- Sanoin siinä keskustelussa, että minusta tuntuu, että tätä keskustelua dominoivat ne, jotka käyvät vähiten teatterissa ja mielestäni se tarkoittaa vähän eri asiaa.

Juutinen sanoo haluavansa tarjota lappeenrantalaisille Suomen parasta teatteria kaikilla osa-alueilla. Sen takia mm. tämän musikaalin tekeminen on kestänyt niin kauan.

Kevääksi on luvassa komiikkaa ja romantiikkaa. Juutinen kiemurtelee kesyyntymisestä kysyttäessä.

- Jos se nyt lappeenrantalaisia rauhoittaa, ehkä olen vähän kesyyntymässä. Alkukaudellani kuitenkin halusin tehdä Lappeenrannan teatterista uudestaan teatterin. Nyt se on tehty. Toisen kauteni idea on palauttaa katsojat teatteriin.