1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pohjanmaan tulva-alueen laajuudeksi arvioidaan yli 10 000 hehtaaria

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa arvioidaan, että tulvavesien alla Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on yli 10 000 hehtaaria maata. Vesi on noussut noin sataan asuinrakennukseen. Tulvavahinkojen määrä on tällä hetkellä arvio ja saattaa vielä muuttua.

Kotimaan uutiset
vettä runsaasti pellolla latomaisemassa
Olli Koski / Yle

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kertoo, että Kyrönjoen pengerrysalueilla on tänään aloitettu tulvavesien johtaminen takaisin jokeen. Vettä pumpataan tällä hetkellä viiden pumppaamon kautta.

Kyrönjoen, Laihianjoen, Maalahdenjoen, Närpiönjoen, Teuvanjoen ja Lapväärtin-Isojoen vedenkorkeudet ja virtaamat ovat tiistain aikana edelleen laskeneet. Silti kaikkien näiden jokien virtaamat ovat edelleen suuria.

ELY-keskuksessa on tehty alustava arvio viikonlopun syystulvan vahingoista. Alustavan arvion mukaan Lapväärtin-Isojoen ja Kyrönjoen välisellä alueella on ollut tulvavesien alla reilusti yli 10 000 hehtaaria. ELYstä kerrotaan suurimpien tulva-alueiden olleen Kyrönjoella, noin 8000 hehtaaria, josta pengerrysalueella runsaat 2000 hehtaaria. Jalasjoella tulvan alla on ollut arviolta 2000 hehtaaria, Kauhajoen alueella vajaat 3000 hehtaaria ja joen alaosalla arviolta 1000 hehtaaria.

Tulva-alueella on ollut vettä arviolta sadassa asuinrakennuksessa, joista suurin osa sijaitsee Kristiinankaupungissa Lapväärtin taajamassa ja Kauhajoella. Lisäksi tämän hetken tiedot kertovat tulvaveden nousseen useisiin kouluihin, muutamaan kasvihuoneeseen ja teollisuusrakennukseen sekä yhteen kalanviljelylaitokseen. Vahinkoja aiheutuu myös niillä tulvan alle jääneillä pelloilla, joilla on vielä korjaamatonta viljaa, perunaa ja vihanneksia.

Etelä-Pohjanmaan ELY kerää vahinkotietoja edelleen, joten arviot voivat vielä muuttua.

Lue seuraavaksi