Robottipölynimuri ja Mars-mönkijä ovat sukulaisia

Robottipalvelijat ja -poliisit ovat tuttuja tieteiskirjallisuudesta ja elokuvista. Käytännössä lähimmäksi pääsee yhteen tehtävään keskittyvä robottipölynimuri. Nykyisin robotiikassa kuitenkin pystytään huikeisiin suorituksiin, kuten esimerkiksi Nasan Mars-mönkijä Curiosity.

tekniikka
Robotti.
Yle Keski-Suomi

Itsekseen toimivan robottiapulaisen saa kotiinsa muutamalla satasella monestakin kaupasta. Sillä on yksi tehtävä, se imuroi tai leikkaa nurmikkoa.

2,5 miljardilla dollarilla saa enemmän. Sillä saa itsekseen toimivan liikkuvan tutkimusaseman Marsiin.

Nämä kaksi ovat saman jatkumon ääripäitä, ohjelmistonsa pohjalta itsenäisesti toimivia robotteja.

Jyväskylän ammattiopiston joukkueessa kilpailleet Jasu Romo ja Aku Ilola voittivat vastikään pronssia ammattitaidon EuroSkills 2012 -kisassa Belgiassa. Heidän mukaansa kilpailurobotit ja Curiosity ovat sukulaisia.

- Se riippuu ohjelmoinnista ja rakenteesta. Esimerkiksi kilpailurobotit tai pölynimurit ovat Curiosityyn verrattuna rakenteeltaan yksinkertaisempia ja ne on ohjelmoitu Curiosityyn yksinkertaisempiin tehtäviin, Ilola sanoo.

Itsenäinen toiminta havaintojen perusteella

Liikkuvien robottien on kyettävä reagoimaan ympäristöönsä. Jyväskylän ammattiopiston pöydällä robotti kääntyilee mustaa teippiviivaa seuraten.

- Siellä on kaksi optista anturia, niillä robotti tunnistaa mikä on pöytää ja mikä mustaa teippiä. Robotin lähtöoletus on suoraan kulkeminen. Kun jompi kumpi sensori havaitsee viivaa, robotti kääntyy niin että musta teippi pysyy antureiden välissä, Ilola kertoo.

Ammattiopiston robotin ydin on PC-tietokone.

- Tietokone ohjelmoidaan tekemään tietynlaisia liikkeitä ja toimintoja sen mukaan miten se ympäristöään havaitsee, toteaa Romo.

Robotti on yhtä hyvä kuin sen ohjelmointi

Sekä pölynimurirobottien että Nasan Curiosity -kulkijan on kyettävä itsenäiseen ympäristön ominaisuuksiin perustuvaan toimintaan. Pölynimurin pitää imuroida tehokkaasti omia aikojaan, Curiosityn ohjaamisessa taas on pisimmillään noin 40 minuutin viive, sillä signaali kulkee Maan ja Marsin välillä parikymmentä minuuttia.

Signaaliviive tarkoittaa sitä, että kun Maassa nähdään, että Curiositylle on tapahtumassa jotain, se on hyvinkin saattanut jo tapahtua Marsissa.

Käytännössä robotti onkin yhtä hyvä kuin sen ohjelmointi, sillä ohjelmointi on se mitä robotti toimiessaan toteuttaa.

- Ohjelmointi lähtee siitä, että mietitään miten jokin asia tehtäisiin itse. Sen jälkeen se ajatus siirretään robotille, ja sitten se tekee robotti. Robotin anturit havainnoivat ympäristön ominaisuuksia, ja ohjelmointi kertoo miten havaintoihin reagoidaan, kertoo Romo.

Romo ja Ilola ovat saaneet vastailla kysymykseen robotiikan olemuksesta.

- Siihen on helppo vastata, että se on enimmäkseen ohjelmointia, sanoo Ilola.