Tabletin käytön oppii taaperokin – oppiiko opettaja?

Kosketusnäytöllä toimivia tablettitietokoneita käytetään jo päiväkoti-ikäisten opetuksessa. Opettajilla liittyy uuden teknologian vyöryyn edelleen pelkoja.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kaksivuotias Minja käyttelee jo sujuvasti kosketusnäyttöä. Hän on toiminut koekaniinina äidilleen Mervi Tolvaselle, joka haluaisi tablettitietokoneet suomalaisiin päiväkoteihin. Ajatuksena on, että tabletit voisivat tuoda uusia, lapsia kiinnostavia tapoja kasvattamiseen.

- Ruotsissa sormitietokoneita on käytetty siten, että opettajat kuvasivat tilanteita, joissa joku lapsi teki jonkun hyvän teon. Sen jälkeen video näytettiin koko ryhmälle, lastentarhanopettaja Mervi Tolvanen kertoo.

Suomessa tabletteja on käytetty päiväkodeissa ainakin Turussa ja Lappeenrannassa osana opetushallituksen hanketta. Myös Tolvanen olisi halukas käynnistämään Kuopiossa kokeilun, jossa asiaa tutkittaisiin. Hän on itse käyttänyt iPadiä lasten kanssa muun muassa planeettaleikkiin, jossa lapset leikkivät olevansa Maassa vieraalla planeetalla ja dokumentoivat havaintojaan tietokoneille.

- Tabletit eivät korvaa perinteisiä kasvatusmenetelmiä eikä mielikuvitusta, mutta ne voivat tukea vuorovaikutusta ja lasten kielellistä kehitystä, Tolvanen arvioi.

"Monesti he olivat viisaampia kuin minä"

Suomessa tabletit eivät ole arkipäivää päiväkodeissa. Sen sijaan peruskouluissa uusi tekniikka on vyörynyt osaksi opetusta niin nopeasti, että oppimisympäristön ja sosiaalisen median välineiden tulva voi tuntua opettajasta uuvuttavalta.

- Se riippuu täysin siitä, miten uudet asiat esitetään. Jos asiaan perehtymättömälle opettajalle läväytetään välineiden kirjo eteen, kuka tahansa ihminen ahdistuu, sanoo sosiaalisen median koordinaattori Ville Venäläinen Otavan Opistolta.

Kuopion klassillisen lukion lehtori Riitta Pirinen kertoo opiskelleensa tabletin käyttöön yhdessä oppilaiden kanssa.

- Ensimmäiselle kurssille otin tablettitietokoneet mukaan ja sanoin oppilaille, että nyt ruvetaan yhdessä kokeilemaan. Monesti he olivat teknisesti viisaampia kuin minä, mutta se ei haittaa! Pirinen sanoo.

Pirisen mukaan opettajien ja vanhempien mielipiteet esimerkiksi sosiaalisen median käyttämisestä vaihtelevat laidasta laitaan. Hänen mielestään asiasta ei kuitenkaan kannata tehdä liian suurta numeroa – ajan kanssa kaikista uusista kokeiluista otetaan käyttöön parhaat asiat ja hylätään huonot.