Onnellisella viljelijällä on onnellinen lehmä

Nykyviljelijän onnea koettelevat satapäisen maitokarjan lisäksi  kylvöt, puinnit, säilörehut ja tuhannet muut kiireet. Ison tilallisen on hyvä erikoistua keventääkseen työtaakkaa. Viljelijöille on tarjolla myös psykologiapua ja hyvinvointipäiviä.

Kuva: Kell Niskala / Yle

Toholampilaisella Ylitalon tilalla  ruvettiin miettimään erikoistumista ja palveluiden ostamista, kun tilakoko kasvoi. Aika ei enää riittänyt kaikkeen.

 -Satapäinen karja työllistää yhden ulkopuolisen työntekijänkin ja kiireaikoina haemme myös lisätyövoimaa, kertoo maanviljelijä Marjo Ala-Kopsala.

-Ostamme kylvötyöt ja puinnit sekä apua rehuntekoon. Myymme itse muille ruiskutuksia ja murskeviljaurakointia maakunnassa.

-Työt on jaettu aika tarkasti. Yksi vakituinen työntekijä hoitaa navettatöitä. Apuna on ollut pellolla tai navetassa kausityöntekijöitä, ja puolisoiden kesken vastuualueet on jaettu. Se helpottaa arkea. Jokainen tietää työnsä, vaikka välillä muutoksia tulisikin.

Työ, seksi ja raha

Muinoin viljelijän muksun päivähoitopaikka oli vasikkakarsinassa. Nyt emännillä on äitiyslomat, mutta pantaa kiristävät työmäärä, velat, puolison sairastuminen, sukupolvenvaihdokset tai suhde vanhempiin.

 -Ongelmia ei ole aina helppo ratkaista, sanoo tuottajien murheita MELA:n yhteistyökumppanina maakunnissa kuunnellut psykologi Pirkko Lahti.

-Kun ongelma on pitkittynyt ratkaisuun tarvitaan jo monenlaista faktaa, yrityksen arviointia lainojen ja terveyden selvittely. Yksikin askel on askel eteenpäin.

- Yleensäkin suomalaisessa parisuhteessa tapellaan seksistä ja rahasta. Tilan rahojen käyttö yksityisiin menoihin on iso ongelma ajoittain, sanoo Lahti.

 -Monesti auttaa kun ääneen  nimeää ongelmansa. Jos vaikeudet ovat isoja, on pakko paneutua faktoihin, arvioitava yritystä, selviteltävä lainatilannetta ja tai terveyttä. Minuun voi myös ottaa yhteyttä ja kuljen rinnalla jonkin aikaa.

Pienet ja keskisuuret kunniaan

Pirkko Lahden mielestä maataloudessakin voitaisiin luottaa pienten ja keskisuurten yritysten voimaan.

-Pitäisi huomata 25-30 lehmän yksiköt, sellaiset, missä tulee kyllä  toimeen, ei ole kauheaa velkataakkaa, ei huolta lisäpelloista eikä  lisätyövoimasta.

Marjo Ala-Kopsala on Ylitalon tilalla toiveikas.

- Ehkä lapsikatraasta joku jatkaa tilaa. Tyttö on navettahommissa mukana ja poikaa kiinnostavat koneet. Kaksi kuukautisen vauvan kiinnostus selviää aikanaan.